Kisimy zatem co nam się podoba a potem zajadamy ze smakiem.
Dziś na tapecie kapusta pekińska.
Można kapustę ukisić po koreańsku i zajadać kimchi ale dziś kiszona po polsku.
Pekińska kapusta z przyprawami.
Składniki:
- 1 główka kapusty pekińskiej
- 4 - 5 ząbków czosnku
- 4 liście laurowe
- 1 łyżka ziaren gorczycy
- 1 łyżeczka ziaren pieprzu czarnego
- na 1000 ml wody 25 g soli morskiej
- 100 ml wody z kiszonych ogórków
Przygotowanie kiszonki:
- Słój do kiszenia należy dobrać do zakupionej kapusty lub dobrać kapustę przy zakupie do słoja jaki posiadamy w domu.
- Zagotowałam wodę z solą i przyprawami, wystudziłam.
- Kapustę przekroiłam wzdłuż na połówki a potem na ćwiartki, włożyłam na stojąco do słoja.
- Do słoja wrzuciłam obrane ząbki czosnku, liście laurowe a jak solanka wystygła zalałam kapustę.
- Wlałam wodę z ogórków kiszonych.
- Słój zakręciłam ale tak nie do końca aby wydzielający się gaz podczas kiszenia nie rozsadził słoja.
- Odstawiłam słój na blat kuchenny i pozostawiłam na tydzień.
- Po tym czasie zajadałam jako surówka do obiadu i do kanapek i do czego chcecie.
- Idealna na wzmocnienie odporności.
Smacznego.
Inspiracja.
"Podróże małe i duże"
Kościół św. Jana Ewangelisty w Pińczowie |
6 komentarze
Można kombinować z tymi przyprawami :)
OdpowiedzUsuńJasne że tak, wedle gustu i upodobań.
UsuńSmakowała?
OdpowiedzUsuńJasne, pyszności. Dzięki Aniu.
UsuńNie miałam okazji sprawdzić takiej kapusty z przyprawami jeszcze. Ciekawe :)
OdpowiedzUsuńPopróbuj koniecznie i napisz jaki efekt? Pozdrawiam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.