środa, 9 stycznia 2019

Obazda - bawarska pikantna pasta serowa

Obazda czyli pasta do chleba lub jedzona z preclami pochodzi z Bawarii.
Przygotowuje się ją bardzo szybko, jest prosta w wykonaniu.
Podobno obazda choć popularna przez cały rok, najchętniej spożywana jest podczas Oktoberfest, właśnie z preclami.
Miłośnicy sera camembert będą zachwyceni a reszta jak spróbuje to przepadnie i pokocha tę pastę.
Tradycyjnie obazdę podaje się z krążkami czerwonej cebuli i plasterkami rzodkiewki, co nie jest oczywiście konieczne, jedzcie jak pasuje najlepiej.
Bawarska pasta do smarowania - obazda.


Składniki:

  • 250 g sera camembert
  • 100 g serka śmietankowego do smarowania
  • 1 czubata łyżka masła
  • 1 mała cebula
  • 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 płaska łyżeczka papryki ostrej
  • sól morska 
  • pieprz świeżo mielony


Przygotowanie pasty:

  • Ser camembert i masło wyjęłam wcześniej z lodówki aby były miękkie.
  • Cebulę obrałam i drobniutko posiekałam.
  • Teraz potrzebny będzie widelec.
  • Użyłam serka śmietankowego Jogo, można śmietankowy Bieluch lub inny marki sklepowej, ważne aby był śietankowy do smarowania, nie topiony.
  • Na talerzu rozgniotłam widelcem camembert razem z masłem, dodałam serek śmietankowy, wymieszałam, doprawiłam do smaku solą, pieprzem i papryką.
  • Podałam z preclami jak na Oktoberfest.
  • Jest przepyszna, spróbujcie sami.

Smacznego.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Zabytkowy kościół i dzwonnica w Budzynku

2 komentarze

  1. Naprawdę coś czego jeszcze nie spotkałam. Nie planowałam ale spróbuję.

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger