czwartek, 28 listopada 2019

Rosyjskie racuchy

Racuchy rosyjskie to takie pyszności do których nie używa się drożdży tylko sodę oczyszczoną, dzięki temu nie czekamy aż ciasto wyrośnie tylko od razu smażymy.
To dobry sposób dla zapracowanych którzy mimo wszystko chcą coś pysznego przygotować.
Polecam gorąco, wyglądają jak małe pączusie.
Racuchy rosyjskie.


Składniki:
  • 1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej jasnej T 630 lub pszennej
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • szczypta soli
  • 1 szklanka maślanki naturalnej
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 jajka
  • olej do głębokiego smażenia
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie racuchów:
  • Maślankę wymieszałam z sodą i jajami.
  • Mąkę wymieszałam z cukrem i solą.
  • Połączyłam zawartość obu misek i dokładnie wymieszałam.
  • W garnku rozgrzałam olej - sprawdzam czy jest dobrze rozgrzany wkładając do garnka drewniany patyczek, jeśli od razu przy patyczku są bąbelki powietrza olej gotowy.
  • Łyżkę najpierw umoczyłam w gorącym tłuszczu a potem nabrałam łyżką masę i zanurzając w oleju czekałam aż masa się odklei i tak zużyłam całą masę.
  • Racuchy piekłam z obu stron na złoty kolor a ogień zmniejszyłam na średni.
  • Osączałam racuszki na ręczniku papierowym a po wystygnięciu posypałam cukrem pudrem.
  • Można zajadać oczywiście gorące jak kto lubi.

Smacznego.
"Podróże małe i duże"
Jesień w Kutnie woj. łódzkie

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger