piątek, 13 października 2017

Pierś kaczki smażona i pieczona

Uwielbiam kacze mięso, jest delikatne, soczyste i zdrowe.
Tym razem podałam je z sałatką z papryki i focaccią z szalotkami a rezultat był wyśmienity.
Pyszny obiad wjechał na stół ku uciesze domowników.
Jadacie mięso? jakie najczęściej? czy jesteście wegetarianami lub weganami?
Opowiedzcie o tym w komentarzach.
A dziś moja propozycja dla mięsożerców.
Pierś z kaczki smażona i pieczona.


                   Składniki:

  • 2 filety z kaczki
  • sól niebieska perska
  • pieprz świeżo mielony


Filety umyłam, osuszyłam i ponacinałam w skośną kratkę skórę aż do samego mięsa ale tak aby nie ponacinać mięsa bo będzie suche.
Od strony mięsa posoliłam i oprószyłam pieprzem.
Mięso położyłam skórą do dołu na zimnej patelni i podgrzewałam aż wytopił się cały tłuszcz a skórka zrobiła się chrupiąca a trwało to 4 - 5 minut, po czym obróciłam pierś i smażyłam kolejne 3 - 4 minuty.
Piekarnik nagrzałam do 200 C i wstawiłam podsmażoną pierś do piekarnika, piekłam 10 minut.
Potem wyjęłam mięso na deskę i pozostawiłam aby odpoczęło kolejne 10 minut.
Pokroiłam mięso w plastry i podałam z sałatką z papryki i focaccią z szalotką.

Smacznego.
Pomysł własny.
                                        "Podróże małe i duże"
Żwirownia - Mikołajewice k/Pabianic

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger