Szakszuka, pyszne danie kuchni arabskiej ale czemu nie zrobić jej na hiszpańską nutę? bo jeśli dodamy składniki iście hiszpańskie to będzie hiszpańskie danie. No to sobie wymyśliłam ha ha. Potrzebna będzie kiełbasa chorizo, ja miałam szerokie chorizo ale tutaj jaką macie czy lubicie. Pomidory użyłam krojone z puszki. I tutaj będzie potrzebny ser, ja dostałam hiszpański paprykowy z 3 mlek, pyszny. No i pyszne jaja, najświeższe jaki kupicie. Potem zaczynamy zabawę. Gotowi? Zapiekana hiszpańska szakszuka - przepis
Omlet na śniadanie to idealne rozpoczęcie dnia. Można je robić na milion sposobów a ja dziś przedstawiam jeden z wielu. Omlety robi się szybko a rano jest to ważne żeby ze wszystkim się wyrobić. Chyba że tak jak ja wstajecie o 5 rano i nie ma czasu na nic. Można taki omlet smażyć wieczorem i zamknąć w pojemniku do pracy. Zachęcam. Omlet białkowy z kiwi i miodem - przepis
czwartek, 25 kwietnia 2024
Na Małej Pętli Bieszczadzkiej - przy drodze w Olszanicy woj. podkarpackie
Zdjęcia robione są z okna samochodu ale tak mi się podobały te budynki że musiałam je uwiecznić na zdjęciach. Jadąc Mała Pętlą Bieszczadzką w Olszanicy ujrzałam te oto budynki o których nic nie ma w sieci. Może ktoś wie coś więcej to proszę o komentarz.
Ciasto idealne na cieplejsze dni bo musi przebywać w lodówce, będzie się lepiej trzymało, będzie zwarte i smaczniejsze. Dużo zachodu? nie ciasto jest dość proste w wykonaniu. Jeśli chcecie zrobić ciasto bezalkoholowe to wystarczy pominąć alkohol a dodać np. rozcieńczoną kawę czy inkę. Będzie równie smakowite. Idealne ciasto na przyjęcia, rauty czy spotkania. Śmietankowe ciasto "Cappuccino" - przepis
Co to jest kapsalon? już wyjaśniam: Kapsalon to bardzo smaczne danie, zaliczane do holenderskich fast foodów. Składa się z soczystego mięsa, frytek, ciągnącego się sera oraz kolorowych warzyw. Całość serwuje się z sosem czosnkowym, który świetnie podbija smak całego dania. Tyle wiedzy a teraz coś o daniu, jest przepyszne i znika szybciej niż wypijecie herbatkę. Kilka osób siada przy stole a potem sprzątamy pusty garnek. Przecież jednak o to chodzi aby jedzenie smakowało i znikało z talerzy. Mamy tutaj dużo warzyw i pysznego kurczaka więc róbcie herbatę i zabieramy się do jedzenia. Kapsalon z szarpanym kurczakiem - przepis
Był to rok pandemiczny i choć we wszelkich opracowaniach napisano że wstęp wolny, nas wygnano z terenu choć brama była otwarta a żadnej informacji że wstęp wzbroniony nie było. Udało nam się jednak trochę zobaczyć a zdjęcia robiliśmy zza płotu. Wrócimy tam jeszcze aby zwiedzić wnętrza. Pałac jest piękny, przynajmniej z zewnątrz.
Tarta lotaryńska, pewnie każdy z Was już słyszał tę nazwę ale większość nawet nie wie co w niej się mieści. Tartę lotaryńską przygotowuje się już od XVI wieku w Lotaryngii. Można przygotować ją z różnymi nadzieniami jednak w tej klasycznej Ouiche Lorraine nadzieniem jest boczek, jaja i śmietana. Tarta lotaryńska uważana jest za jeden w wielu klasyków kuchni francuskiej. W mojej dzisiejszej jest i boczek i jaja i śmietanka a dodatkowo ser żółty. Rezultat jest taki że jeden kawałek to za mało, zjadłam dwa a teraz będę biegać 😂 bo jakoś trzeba ją spalić. Zachęcam do spróbowania bo warto. Tarta lotaryńska - przepis
Wiecie co? ja uwielbiam te ciepłe sałatki a jak jeszcze mają takie fajne składniki to jeszcze dodatkowo oprócz tego że brzuch się cieszy to i oczy jedzą, soki się wydzielają i danie dużo zdrowsze. Czarny ryż jest bardzo niedoceniany a jakże jest zdrowy i pyszny, polecam aby go próbować. Zresztą próbowanie nowych składników to podróż w inne miejsca, na inne kontynenty i nawet jak u nas za oknem zimno to w sercu będzie ciepło. Sałatka to połączenie czarnego ryżu, pieczarek i chorizo, dla mnie połączenie idealne. Zachęcam do spróbowania. Ciepła sałatka z czarnym ryżem, pieczarkami i chorizo - przepis
Podlasie przyciąga i mami, otumania a potem chcesz więcej i więcej. Z nami tak właśnie zrobiło, a teraz ciągnie nas tam co roku czy to z tej czy z tamtej strony. Cała masa zabytków, pięknej zieleni, cudownych rzek i jezior, przepięknie. Zapraszam dziś do Brańska gdzie czas wolno płynie a miasto urzeka.
Nieprzyzwoicie dobre, słodkie, lepkie, wilgotne, czasami nawet zakalcowate, przepyszne. Jęśli chcecie ciasta fit to niestety to nie jest ciasto odpowiednie. Ono ma milion kalorii ale czasami tak trzeba. Przepis jest od Yotama Ottolenghi i jest mistrzowskie. Ja je ukochałam i Wam tego życzę. Miłośnicy chałwy, są tu jacyś? zawijacie rękawy i pieczemy. Ciasto chałwowe z orzechami włoskimi - przepis