piątek, 19 kwietnia 2024

Tarta lotaryńska

 Tarta lotaryńska, pewnie każdy z Was już słyszał tę nazwę ale większość nawet nie wie co w niej się mieści. Tartę lotaryńską przygotowuje się już od XVI wieku w Lotaryngii. Można przygotować ją z różnymi nadzieniami jednak w tej klasycznej Ouiche Lorraine nadzieniem jest boczek, jaja i śmietana. Tarta lotaryńska uważana jest za jeden w wielu klasyków kuchni francuskiej. W mojej dzisiejszej jest i boczek i jaja i śmietanka a dodatkowo ser żółty. Rezultat jest taki że jeden kawałek to za mało, zjadłam dwa a teraz będę biegać 😂 bo jakoś trzeba ją spalić. Zachęcam do spróbowania bo warto.
Tarta lotaryńska - przepis

Tarta lotaryńska składniki: 6 porcji
Ciasto: forma 26 cm
  • 250 g mąki pszennej T 650
  • 120 g masła
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki zimnej wody
Nadzienie:
  • 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30 %
  • 1/3 szklanki mleka
  • 3 jaja
  • 100 g startego żółtego sera
  • 50 g wędzonego boczku w plasterkach
  • gałka muszkatołowa
  • sól morska
  • pieprz czarny

Tarta lotaryńska przygotowanie:
Ciasto:
  • Z podanych składników przy użyciu malaksera, rotacyjnie zagniotłam ciasto.
  • Można to zrobić ręcznie czyli posiekać masło z mąką, wlać wodę i zagnieść ciasto.
  • Owinęłam ciasto w folie i wstawiłam do lodówki na 30 minut.
Nadzienie:
  • Jaja ubiłam ze śmietanką i mlekiem na gładki krem.
  • Dodałam starty ser, wymieszałam.
  • Boczek pokroiłam w paseczki.
Ciasto:
  • Ciasto rozwałkowałam i wylepiłam dno formy o średnicy 26 cm.
  • Ponakłuwałam widelcem.
  • Na cieście rozłożyłam boczek.
  • Delikatnie wylałam na ciasto masę śmietanową.
  • Piekłam tartę w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 20 - 30 minut aż góra ładnie się zrumieniła.
  • Podałam od razu.
Smacznego
Przepis kuchni francuskiej

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger