środa, 24 kwietnia 2024

Śmietankowe ciasto "Cappuccino"

 Ciasto idealne na cieplejsze dni bo musi przebywać w lodówce, będzie się lepiej trzymało, będzie zwarte i smaczniejsze. Dużo zachodu? nie ciasto jest dość proste w wykonaniu. Jeśli chcecie zrobić ciasto bezalkoholowe to wystarczy pominąć alkohol a dodać np. rozcieńczoną kawę czy inkę. Będzie równie smakowite. Idealne ciasto na przyjęcia, rauty czy spotkania.
Śmietankowe ciasto "Cappuccino" - przepis

Śmietankowe ciasto "Cappuccino" składniki: forma 24 x 32 cm
Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków lub ksylitolu lub erytrytolu
  • 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Masa cappuccino:
  • 250 g masła
  • 500 ml mleka
  • 4 żółtka
  • 4 łyżki cukru/ksylitolu/erytrytolu
  • 1 i 1/2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 opakowanie kawy cappuccino 110 g
Masa śmietankowa:
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
Ponadto:
  • herbatniki kakaowe ok. 200 g
  • starta czekolada do posypania
Poncz: 
  • 1/2 szklanki dowolnego likieru śmietankowego np. Baileys
  • 2  łyżki wody
  • lub rozcieńczona kawa czy inka

Śmietankowe ciasto "Cappuccino" przygotowanie:
Najpierw upiekłam biszkopt:
  • Żółtka oddzieliłam od białek.
  • Białka ubiłam na sztywną pianę a potem dodawałam po łyżce ksylitolu a jak całkiem się rozpuścił dodawałam po 1 żółtku.
  • Teraz wmieszałam w masę jajeczną przesiane mąki.
  • Wylałam na blaszkę i piekłam w piekarniku nagrzanym do 160 C z opcją grzania góra/dół przez 25 - 30 minut.
  • Biszkopt wyjęłam, wystudziłam.
Masa Cappuccino:
  • Zagotowałam połowę mleka.
  • Żółtka utarłam z ksylitolem i wlałam do nich resztę mleka, obie mąki i proszek cappuccino.
  • Zmiksowałam całość na gładką masę i wlałam do gotującego mleka. 
  • Gotowałam ciągle mieszając aż powstał gęsty krem, jeśli powstaną grudki trzeba je rozetrzeć.
  • Masło do kremu trzeba wyjąć dużo wcześniej aby było miękkie.
  • Utarłam masło na gładki, puszysty krem i dodawałam po łyżce zimny budyń aż powstał puszysty krem.
Masa śmietankowa:
  • Mascarpone i śmietanka muszą być dobrze schłodzone.
  • Ser, śmietankę i cukier  ubiłam na gładki i puszysty krem.
Składanie ciasta:
  • Na dno blaszki włożyłam biszkopt i nasączyłam go.
  • Na biszkopcie umieściłam masę cappuccino, wyrównałam wierzch.
  • Na masie cappuccino ułożyłam równo herbatniki.
  • Na ciastka wyłożyłam masę śmietankową, wyrównałam wierch i wstawiłam do lodówki aby się wychłodziło.
  • Przed podaniem posypałam startą czekoladą.

Smacznego
Przepis od Zjem to!

1 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger