Dziś podam Wam moją wersję przyprawy do kurczaka. Dzięki tym składnikom kurczak jest soczysty, aromatyczny i jeszcze pachnie w całym domu. Można jej używać do pałek kurczakowych, udek czy piersi. Warto posypać mięso trochę wcześniej aby przyprawy weszły w głąb mięsa.
Przyprawa do kurczaka - przepis
- 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
 - 1/2 łyżeczki goździków w proszku lub 3 całe
 - 2 łyżeczki czosnku granulowanego
 - 1 łyżeczka słodkiej papryki
 - 1 łyżeczka kurkumy
 - 1 łyżeczka kolendry w ziarnkach
 - 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego w nasionach
 - 2 łyżeczki majeranku
 - 1 łyżeczka gorczycy białej w ziarnach
 - 1 łyżeczka grysu chili
 
- Ziarna kolendry, goździki, kmin, gorczycę i grys wrzuciłam na suchą patelnię i prażyłam aż zaczęły pachnieć.
 - Wsypałam do moździerza a jak całkiem wystygły zmiażdżyłam je na proszek.
 - Dodałam resztę przypraw i wymieszałam.
 - Potem wystarczy całość wetrzeć w mięso lub wsypać do słoiczka i około miesiąca można przechowywać.
 
Pomysł własny
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.