wtorek, 17 czerwca 2025

Bułki razowe z żurawiną

Szybkie bułeczki do upieczenia na śniadanie polecają się gorąco. Mało teraz piekę i chleba, i bułek bo praktycznie ja nie jem pieczywa wcale a Przemek też niewiele. Jednak  jak już upiekę bo mam ochotę to muszą być pyszne i zdrowe, i takie właśnie są te bułeczki.  Idealne do pracy, szkoły, śniadanie czy kolację. Polecam. 
Bułki razowe z żurawiną - przepis

Bułki razowe z żurawiną składniki:
  • 300 g mąki żytniej razowej
  • 270 g mąki pszennej T 650
  • 1 szklanka zakwasu zimnego z lodówki
  • 1/2 łyżeczki suchych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 - 3 łyżki żurawiny
  • 300 ml wody
  • śruta żytnia do obtoczenia
Bułki razowe z żurawiną przygotowanie:
  • Do misy robota włożyłam zakwas, wlałam wodę,  dodałam drożdże i dokładnie wymieszałam.
  • Potem dodałam mąkę i najpierw wymieszałam a potem wyrabiałam przez 8 minut przy największych obrotach robota.
  • Na koniec dodałam żurawinę i już ręcznie wmieszałam ją w ciasto delikatnie zagniatając.
  • Ciasto odstawiłam do wyrastania w temperaturze pokojowej na 2 godziny.
  • Potem uformowałam 10 bułeczek i każdą obtoczyłam w śrucie żytniej, można w otrębach, nacięłam każdą i pod przykryciem wyrastały jeszcze 30 minut.
  • Piekłam bułki w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcja grzania góra/dół przez 20 - 30 minut.
  • Będzie pachniało w całym domu ale dajcie wystygnąć bułeczkom będą jeszcze lepsze.
Smacznego
Przepis własny

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger