Szybkie bułeczki do upieczenia na śniadanie polecają się gorąco. Mało teraz piekę i chleba, i bułek bo praktycznie ja nie jem pieczywa wcale a Przemek też niewiele. Jednak  jak już upiekę bo mam ochotę to muszą być pyszne i zdrowe, i takie właśnie są te bułeczki.  Idealne do pracy, szkoły, śniadanie czy kolację. Polecam. 
Bułki razowe z żurawiną - przepis
Bułki razowe z żurawiną składniki:
- 300 g mąki żytniej razowej
 - 270 g mąki pszennej T 650
 - 1 szklanka zakwasu zimnego z lodówki
 - 1/2 łyżeczki suchych drożdży
 - 1 łyżeczka soli
 - 2 - 3 łyżki żurawiny
 - 300 ml wody
 - śruta żytnia do obtoczenia
 
- Do misy robota włożyłam zakwas, wlałam wodę, dodałam drożdże i dokładnie wymieszałam.
 - Potem dodałam mąkę i najpierw wymieszałam a potem wyrabiałam przez 8 minut przy największych obrotach robota.
 - Na koniec dodałam żurawinę i już ręcznie wmieszałam ją w ciasto delikatnie zagniatając.
 - Ciasto odstawiłam do wyrastania w temperaturze pokojowej na 2 godziny.
 - Potem uformowałam 10 bułeczek i każdą obtoczyłam w śrucie żytniej, można w otrębach, nacięłam każdą i pod przykryciem wyrastały jeszcze 30 minut.
 - Piekłam bułki w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcja grzania góra/dół przez 20 - 30 minut.
 - Będzie pachniało w całym domu ale dajcie wystygnąć bułeczkom będą jeszcze lepsze.
 
Przepis własny
2 komentarze
Fajny przepis na domowe bułeczki. Dziękuję za inspirację.
OdpowiedzUsuńPolecam się na więcej, pozdrawiam
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.