Takie naleśniki będą idealnym dodatkiem do barszczu czerwonego czy innej zupy typu krem. My zajadaliśmy same bo są bardzo sycące i wystarczyły nam na obiad. Naleśniki są pyszne i szybko się je robi. Zachęcam do spróbowania.
Naleśniki z mięsem i pieczarkami - przepis
Naleśniki 11 sztuk
- 3 jaja
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
- 1 szklanka mleka
- 1 i 1/2 szklanka wody
- ok. 2 szklankach mąki T 500
Farsz:
- 10 dużych pieczarek
- 1 łyżka masła klarowanego
- 400 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej
- 1 duża szalotka
- 2 duże ząbki czosnku
- 3 łyżki sosu sriracha
- 1/2 łyżeczki curry
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki przyprawy togarashi
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1/2 łyżeczki tymianku
- starta mozzarella do posypania
- Składniki na naleśniki zmiksowałam na gładkie ciasto.
- Odstawiłam ciasto na 30 minut aby odpoczęło a potem usmażyłam 11 cienkich naleśników.
- Pieczarki, szalotkę i czosnek drobno posiekałam.
- Na maśle klarowanym podsmażyłam najpierw cebulkę, potem czosnek i pieczarki aż pięknie się podsmażyły.
- Potem wrzuciłam mięso i mieszałam aby i ono się podsmażyło.
- Dodałam wszystkie przyprawy, wymieszałam i odparowałam wodę z farszu na patelni, przestudziłam.
- Potem nałożyłam farsz na naleśniki, zwinęłam je w rulon i ułożyłam w naczyniu do zapiekania.
- Posypałam naleśniki startą mozzarellą i zapiekałam w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 20 minut.
Przepis własny
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.