czwartek, 18 grudnia 2025

Naleśniki z mięsem i pieczarkami

Takie naleśniki będą idealnym dodatkiem do barszczu czerwonego czy innej zupy typu krem. My zajadaliśmy same bo są bardzo sycące i wystarczyły nam na obiad. Naleśniki są pyszne i szybko się je robi. Zachęcam do spróbowania.
Naleśniki z mięsem i pieczarkami - przepis

Naleśniki z mięsem i pieczarkami składniki:
Naleśniki 11 sztuk
  • 3 jaja
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mleka
  • 1 i 1/2 szklanka wody
  • ok. 2 szklankach mąki T 500
Farsz:
  • 10 dużych pieczarek
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 400 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej
  • 1 duża szalotka
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 3 łyżki sosu sriracha
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki przyprawy togarashi
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • starta mozzarella do posypania


Naleśniki z mięsem i pieczarki przygotowanie:
  • Składniki na naleśniki zmiksowałam na gładkie ciasto.
  • Odstawiłam ciasto na 30 minut aby odpoczęło a potem usmażyłam 11 cienkich naleśników.
  • Pieczarki, szalotkę i czosnek drobno posiekałam.
  • Na maśle klarowanym podsmażyłam najpierw cebulkę, potem czosnek i pieczarki aż pięknie się podsmażyły.
  • Potem wrzuciłam mięso i mieszałam aby i ono się podsmażyło.
  • Dodałam wszystkie przyprawy, wymieszałam i odparowałam wodę z farszu na patelni, przestudziłam.
  • Potem nałożyłam farsz na naleśniki, zwinęłam je w rulon i ułożyłam w naczyniu do zapiekania.
  • Posypałam naleśniki startą mozzarellą i zapiekałam w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 20 minut. 


Smacznego
Przepis własny

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger