niedziela, 9 grudnia 2012

Kiszone opieńki

W ten sposób można kisić wszystkie grzyby.
Ja opieńki kisiłam w październiku a teraz na wigilie będą jak znalazł.
Pomysł jest prosty a grzyby smakują jak prosto z lasu.
Opieńki kiszone.


Składniki:
  • 500 g opieniek
  • 3 cebule
  • 2 marchewki 
  • pieprz ziołowy
  • 1 szklanka octu spirytusowego
  • sól
Przygotowanie kiszonych grzybów:
  • Grzyby oczyścić, umyć, osuszyć. 
  • Odciąć kapelusze. 
  • Marchewki obrać, pokroić. 
  • Opieńki gotować około 15 minut w dobrze osolonej wodzie razem z marchewkami. 
  • Odcedzić. 
  • Grzyby układać warstwami w glinianym garnku. 
  • Przekładać je pokrojoną w talarki cebulą. 
  • Każdą warstwę posypać pieprzem, solą i skropić octem. 
  • Powtarzać te czynności do wyczerpania grzybów. 
  • Szczelnie przykryć garnek i niech czekają na swoja kolej.
Można ich użyć do sałatki, jako dodatek do obiadu lub do śledzi.
Są pyszne.
Smacznego.
Przepis z archiwum.

4 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger