środa, 22 marca 2023

Ryż z kimchi - Kimchi Bap

Jak już macie kimchi zrobione a jest proste w wykonaniu, warto zrobić, można wyczarować mnóstwo dań z jego udziałem.
Jeśli nie zrobiliście jeszcze kimchi, choć zachęcam bo domowe najlepsze to można je kupić w sklepach z orientalną żywością.
Ryż z kimchi, brzmi prosto ale danie nie byle jakie.
Użyłam tutaj ryżu czarnego i to podbiło smak i aromat dania.
Polecam serdecznie i zapraszam do stołu.
Ryż z kimchi.

Składniki: 4 porcje
  • 1 szklanka ryżu czarnego
  • 1 i 3/5 szklanki pokrojonego kimchi
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 4 łyżki posiekanego pora
  • 600 ml wody
  • olej do smażenia
Sos sojowy:
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 łyżka posiekanej dymki

Przygotowanie dania:
  • Ryż zalałam wodą i gotowałam w lekko słonej wodzie przez ok. 20 minut, odcedziłam.
  • Na patelni rozgrzałam olej i wrzuciłam kimchi, cukier, pokrojony por, olej sezamowy i smażyłam 5 minut.
  • Wymieszałam składniki sosu.
  • Na talerzu ułożyłam porcje ryżu, na nim porcje kimchi i skropiłam sosem.
  • Podałam z marynowanym szpinakiem.
  • Szybko i pysznie a jak zdrowo.

Smacznego
Przepis z książki "Korea" Byung-Hi Lim i Byung-Soon Lim
"Podróże małe i duże"
Koźlaki z Lednogóry woj. wielkopolskie

2 komentarze

  1. Pyszna inspiracja. Warto spróbować różnych przepisów, aby odkryć, jak wiele dań można przygotować z kimchi.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kimchi można dodać do wielu potraw i danie będzie wykwintne i pyszne.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger