poniedziałek, 23 stycznia 2023

Bazyliowe kluski kalafiorowe z sosem pomidorowym i wędzonym pstrągiem

Znowu mnie naszło na kluski bo ja je uwielbiam. 
Zajrzałam do lodówki i znalazłam kalafiora który aż się prosił żaby go zjeść.
Kluski powstały szybko.
Do tego pachnący, świeżo wędzony pstrąg i danie gotowe.
Kluski kalafiorowe.

Składniki:
Sos:
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 duże pomidory długie
  • 1 pomidor czekoladowy
  • 1 duża cebula
  • sól różowa himalajska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • szczypta cukru
  • 3 ząbki czosnku
  • szczypta mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka jalapeno w płatkach czerwonego
Kluski:
  • 1 kalafior ok. 850 g
  • 1 jajo
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej T 650
  • szczypta soli
  • garść posiekanej bazylii
Do podania:
  • pstrąg wędzony
Przygotowanie sosu:
  • Pomidory pokroiłam w drobną kosteczkę, posiekałam drobno cebulę i czosnek.
  • Na oliwie podsmażyłam cebulę i czosnek aż się zeszkliły.
  • Dodałam pomidory, sól, pieprz, cukier i gotowałam na dość dużym ogniu aby pomidory się rozpadły a potem sos zgęstniał.
  • Doprawiłam do smaku oregano, kolendrą i płatkami jalapeno.
Przygotowanie klusek:
  • Kalafiora ugotowałam w osolonej wodzie, podzieliwszy go wcześniej na różyczki.
  • Mocno go ugotowałam, tak prawie rozgotowałam, odcedziłam i ugniotłam na pure, wystudziłam.
  • Do wystudzonego kalafiora dodałam posiekaną bazylię, szczyptę soli oraz obie mąki i jajo, wyrobiłam jednolite ciasto.
  • Jest dość rzadkie.
  • Zagotowałam w dużym garnku wodę z solą i łyżką nakładałam porcje masy kalafiorowej do wody.
  • Od momentu wypłynięcia gotowałam 3 minuty.
  • Podałam kluski na sosie pomidorowym z wędzonym pstrągiem.
Smacznego
Przepis własny
"Podróże małe i duże"
Letni bukiet

2 komentarze

  1. Wygląda i brzmi bardzo smacznie. Nie pozostaje nic innego jak tylko spróbować

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger