czwartek, 12 sierpnia 2021

Szwedzkie ciasto czekoladowe bez mąki - Kladdkaka

Przepis znalazłam na blogu u Małgosi, która zamieszkuje w Szwecji.
Jak autorka napisała wersji tego ciasta jest w Szwecji sporo, jednak cechą wspólną wszystkich jest to że wygląda jak niedopieczone.
Należy je dobrze schłodzić, co najmniej kilka godzin w lodówce i będzie przepyszne.
Cechą charakterystyczną kladdkaka jest to że w piekarniku rośnie jak szalone a potem szybko opada, ale nie mylcie ciasta z zakalcem, tak ma być, taka jego uroda.
Jest mega czekoladowe i podane z truskawkami jest znakomite.
Dziś moje urodziny to szaleję 😍
Szwedzkie ciasto z truskawkami.


Składniki: tortownica 18 cm
  • 150 g masła
  • 100 g czekolady dobrej jakości mlecznej
  • 3 łyżki kakao
  • 3 jajka
  • 90 g cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
  • 50 ml zaparzonej mocnej kawy rozpuszczalnej
  • szczypta soli 
  • cukier puder do posypania
  • 200 g truskawek

Przygotowanie ciasta:
  • Do rondelka włożyłam masło, połamaną czekoladę i wsypałam kakao.
  • Jak masa była podgrzana i płynna wlałam zaparzoną kawę i od razu mieszałam.
  • Masa od razu zgęstnieje.
  • Jaja ubiłam na puszystą masę z cukrem i ekstraktem z wanilii.
  • Następnie do ubitych jaj wlałam masę czekoladową, dodałam sól i wymieszałam szpatułką.
  • Dno foremki wyłożyłam papierem do pieczenia a boki posmarowałam masłem.
  • Przelałam masę do foremki i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 175 C z opcją grzania góra/dół.
  • Piekłam ciasto 40 minut.
  • Upieczone wystudziłam a potem wstawiłam na kilka godzin do lodówki.
  • Na wystudzone ułożyłam umyte wcześniej truskawki i posypałam cukrem pudrem.
  • Można podawać z bitą śmietaną albo z lodami.

Smacznego.
"Podróże małe i duże"
Na Rynku w Poznaniu woj. wielkopolskie

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger