sobota, 12 czerwca 2021

Chałka z kruszonką na jogurcie

Lubicie chałki?
Dla mnie to powrót do dzieciństwa, gdy babcia upiekła taką wielką chałę z kruszonką, każdemu wydzieliła pajdę, do tego kubek gorącego kakao i śniadanie gotowe.
To były piękne czasy.
Dziś proponuje nie mniej pyszną chałkę na bazie jogurtu.
Jest mega puszysta i smakuje wyśmienicie, polecam do upieczenia.
Jogurtowa chałka.

Składniki:
Ciasto:
  • 50 g masła
  • 500 g mąki pszennej T 650
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 opakowanie drożdży instant - 7 g lub 25 g świeżych
  • 1 jajo
  • 200 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki mleka
Kruszonka:
  • 1/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 1/4 szklanki masła
  • 1/4 szklanki mąki pszennej T 650
Dodatkowo:
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki mleka


Przygotowanie chałki:
  • Roztopiłam masło i wystudziłam.
  • Jeśli użyjecie drożdży świeżych trzeba zrobić rozczyn czyli wymieszać drożdże z 1 łyżeczką cukru, 1 łyżką mąki i 1/2 szklanki ciepłego mleka.
  • Odstawić na 20 minut aby drożdże zaczęły pracować.
  • Potem dalsze wykonanie tak jak niżej opisane.
  • Do misy robota wsypałam mąkę, cukier, sól, drożdże suche lub zaczyn, wymieszałam dokładnie.
  • Potem dodałam składniki mokre czyli mleko, jogurt, jaja, wyrobiłam gładkie i elastyczne ciasto.
  • Ciasto im dłużej wyrabiane tym pulchniejsze, ja robotem wyrabiam ok. 8 minut.
  • Jeśli ręcznie to chwilę dłużej.
  • Wyrobione ciasto włożyłam do miski i pozostawiłam do wyrośnięcia
  • aż podwoi swoją objętość, ok. 40 - 60 minut.
  • W czasie jak ciasto rosło zrobiłam kruszonkę czyli wrzuciłam do miseczki masło, mąkę i cukier i palcami roztarłam do połączenia składników.
  • Wyrośnięte ciasto wyjęłam na blat, zagniotłam, uformowałam wałek i podzieliłam go na cztery części.
  • Z każdej uformowałam długi wałek.
  • Końce wałków na górze zlepiłam i zaczęłam zaplatać chałkę tak jak na zdjęciach poniżej.
  • Możecie zapleść jaką umiecie i lubicie, pełna dowolność.





  • Zaplecioną chałkę posmarowałam żółtkiem wymieszanym z mlekiem i posypałam zagniecioną kruszonką.
  • Chałkę ułożyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiłam do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
  • Piekłam chałę w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 20 minut lub do momentu aż się zrumieni.
  • Upieczoną chałkę studziłam na kratce.

Smacznego.
"Podróże małe i duże"
Letnie łąki

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger