niedziela, 13 czerwca 2021

Chutney z mango

Uwielbiam chutney z mango i jem go do wszystkiego.
Nie zawsze jednak dobry chutney mogę kupić więc jak to u mnie postanowiłam go sobie sama zrobić i teraz mam i robię często.
Polecam ten niesamowity smak do kanapek, pierogów, kopytek, makaronu.
Chutney z mango.

Składniki:
  • 1 duży dojrzały owoc mango
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 papryczki chili
  • 1 korzeń imbiru ok. 5 cm
  • 1 łyżka masła lub oleju
  • 1/2 łyżeczki ziaren gorczycy
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 4 łyżki białego octu winnego
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Przygotowanie sosu:
  • Czosnek, chili i imbir drobniutko posiekałam i podsmażyłam na maśle.
  • Mango pokroiłam w kostkę i dodałam do podsmażonych warzyw.
  • Dodałam także gorczycę, curry, cukier, sól i pieprz.
  • Wyrównałam wierzch w garnku i wlałam wody tyle aby pokryło owoce, dodałam ocet.
  • Całość zagotowałam i gotowałam jeszcze ok. 20 minut.
  • Od czasu do czasu mieszałam i rozgniatałam kawałki mango.
  • Smażyłam aż uzyskałam odpowiednią konsystencję sosu.
  • Przechowuję w lodówce.
Smacznego.
"Podróże małe i duże"
Jeżówka purpurowa

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger