piątek, 11 czerwca 2021

Chleb na piwie

Wyszedł pyszny bochen, bez użycia drożdży czy zakwasu.
Dużo czasu nie potrzebujecie aby mieć na stole pyszne, domowe pieczywo.
Polecam gorąco.
Ja użyłam tutaj ciemnego piwa karmelkowego, użyjcie jakie lubicie ale ciemne.
Piwny chleb.

Składniki: 1 bochen
  • 4 szklanki mąki T 650
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki proszku do pieczenia
  • 340 ml ciemnego chleba
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 jaja
Przygotowanie chleba:
  • W dużej misce wymieszałam mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier.
  • Jaja wbiłam do miseczki, roztrzepałam widelcem.
  • Wlałam jaja i piwo do mąki, dokładnie wymieszałam.
  • Formę a była to keksówka 26 x 12 cm wysmarowałam masłem i wysypałam mąką.
  • Przełożyłam chleba do formy.
  • Piekłam chleb w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 60 minut.
  • Po upieczeniu wyjęłam z foremki i studziłam na kratce.
Smacznego.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Zbiornik Jeziorsko w Siedlątkowie woj. łódzkie

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger