poniedziałek, 29 marca 2021

Jajka cocotte ze szpinakiem i szalotką

Takie jajka rodem z Francji zadowolą gusta niejednego smakosza.
Półpłynne żółtko i lekko ścięte białko można zrobić zaledwie w 12 minut w piekarniku.
Może przygotujecie takie jaja na święta? będą znakomite na świąteczne śniadanie.
Polecam gorąco.
Jaja po francusku.

Składniki:
  • 2 garści szpinaku świeżego
  • 1 szalotka
  • 4 jaja
  • 4 łyżki śmietany kwaśnej 18 %
  • 2 łyżki sera żółtego startego - u mnie cheddar
Dodatkowo: 
  • oliwa z oliwek
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • grzanki z chleba do podania

Przygotowanie dania:
  • Naczynka do zapiekania wysmarowałam oliwą i oprószyłam solą i pieprzem.
  • Kromki chleba podpiekłam na suchej patelni.
  • Szalotkę posiekałam, szpinak umyłam i osuszyłam.
  • Na dno kokilek wsypałam posiekaną cebulkę, ułożyłam na niej listki szpinaku.
  • Do każdej kokilki wbiłam po 2 jaja, polałam je śmietaną i posypałam startym serem.
  • Kokilki wstawiłam do dużej formy, wlałam do połowy wody.
  • Zapiekałam jaja w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 10 - 12 minut.
  • Podałam z grzankami.

Smacznego.
Przepis kuchni francuskiej.
"Podróże małe i duże"
Cerkiew  w Narwi woj. podlaskie

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger