poniedziałek, 29 marca 2021

Chleb grochowy na drożdżach

To jest chleb idealny dla ludzi nie przepadających za chlebami żytnimi czy pszennymi.
Chleb ma mięciutkie wnętrze i smakuje obłędnie.
Dodam że jest bardzo zdrowy i syty.
Chleb z mąki grochowej.


Składniki: foremka 17 x 28 cm
  • 500 g mąki z grochu
  • 200 g mąki orkiszowej jasnej T 630
  • 34 g świeżych drożdży 
  • 14 g soli
  • 750 ml wody
  • 2 łyżki majeranku
  • szczypta cukru trzcinowego

Przygotowanie chleba:
  • Drożdże wymieszałam z wodą.
  • Mąki wymieszałam z solą i cukrem a także z majerankiem.
  • Dodałam wodę drożdżową i dokładnie wymieszałam.
  • Ciasto pozostawiłam w misce do wyrastania na około 60 minut.
  • Foremkę wysmarowałam masłem, wysypałam mąką i przełożyłam do niej wyrośnięte

  • ciasto, wyrównałam wierzch, spryskałam wierzch olejem i rosło jeszcze 10 - 20 minut.
  • Piekłam chleb w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 30 - 40 minut lub do suchego patyczka.
  • Upieczony chleb studziłam na kratce.

Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Zachód słońca nad Jeziorem Białym w Augustowie

0 komentarze

Publikowanie komentarza

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger