wtorek, 30 marca 2021

Limonkowe serniczki z filiżanki

Nie wiem kim jest Joanna Tołłoczko, jednak to jej książka "Ciasta bez pieczenia" zasiliła moje książkowe zbiory.
Książkę dostałam więc nie mogłam wcześniej jej przejrzeć.
Napiszę tak: dużo ciekawych pomysłów, jednak z przepisami samymi w sobie kłopot.
Są nieścisłe a dla osób które nie mają doświadczenia dokładny przepis to podstawa.
A to nie ma w składnikach tego czy owego a w procesie przygotowania jest albo jest tak mało żelatyny że nie zwiąże takiej ilości produktu np. sera.
No jest sporo nieścisłości jednak pomysły niektóre wykorzystałam.
Dziś przedstawię deser przepyszny, spróbujcie koniecznie.
Limonkowe serniczki.


Składniki: 2 porcje

  • 2 czubate łyżeczki żelatyny
  • 250 g sera twarogowego mielonego
  • skórka otarta z 2 limonek
  • sok z 1 limonki
  • 3 - 4 łyżki ksylitolu lub cukru
  • listki mięty lub melisy
  • 60 ml wody


Przygotowanie serniczków:

  • Żelatynę namoczyłam w zimnej wodzie, a jak napęczniała rozpuściłam ją, lekko podgrzewając.
  • Ser wymieszałam z sokiem z limonki, ksylitolem i połową startej skórki z limonki.
  • Teraz dodałam przestudzoną żelatynę i dokładnie wymieszałam.



  • Filiżanki natłuściłam palcem oliwą, to ma być naprawdę odrobina aby nie były brzegi suche - łatwiej będzie wyjmować potem.
  • Wlałam do filiżanek masę serową i wstawiłam do lodówki aż masa dobrze zastygła.
  • Potem przy wyjmowaniu należy na chwilę filiżankę zanurzyć w gorącej wodzie i wyjąć serniczek wprost na talerzyk.
  • Użyłam tutaj talerzyków odpowiednich do filiżanek.
  • Udekorowałam serniczki skórką startą z limonki i listkami melisy.


Smacznego.
Przepis z książki "Ciasta bez pieczenia"
"Podróże małe i duże"
Park w Nieborowie woj. łódzkie

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger