poniedziałek, 2 listopada 2020

Cynamonowe bułki na zakwasie

Kolejny miesiąc w kalendarzu nastał i zaczął się smutno.
Zamknięte cmentarze, zalane deszczem ulice, chłód, wiatr, pandemia wzmaga swoją siłę.
Aby się rozgrzać wzięłam udział w listopadowej Piekarni Amber, przy piekarniku zawsze cieplej.
Tym razem piekliśmy cynamonowe bułki na zakwasie.
Przepis na te małe cuda pochodzi z bloga The perfect Loaf.
Przepis w oryginale podany co do grama i minuty, ja się za bardzo temu nie podporządkowałam, piekłam po przeczytaniu przepisu po swojemu.
Bułki wyszły bardzo aromatyczne, mięciutkie, lukier przepyszny, polecam zatem do wypróbowania.
Słodkie bułki na zakwasie.

Składniki: u mnie 14 bułek
Ciasto:
  • 477 g mąki pszennej T 650
  • 133 g pełnego mleka z lodówki
  • 191 g masła
  • 4 duże jajka
  • 48 g drobnego cukru - nie dawałam
  • 11 g soli
  • 200 g dojrzałego zakwasu 100% hydracji - dałam żytni z lodówki
Cynamonowy krem:
  • 215 g cukru trzcinowego jasnego
  • 40 g mąki pszennej T 650
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki soli
Serowa glazura:
  • 114 g miękkiego twarogu w pokojowej temperaturze - dałam śmietankowy Almette
  • 62 g cukru pudru trzcinowego
  • 37 g pełnego mleka
  • 1/2 łyżeczka suszonej wanilii

Przygotowanie bułek:
Rano:
  • Wyjęłam masło do ciasta z lodówki, pokroiłam w kostkę i pozostawiłam do lekkiego ogrzania.
  • Zimne jaja, zimne mleko i zimny zakwas wymieszałam w misce.
  • W misie robota z hakiem wymieszałam mąkę i sól.
  • Teraz powoli dodawałam płynne składniki i mieszałam do połączenia.
  • Ciasto jest luźne i grudkowate na tym etapie.
  • Jeśli wsypiecie cukier to nic więcej nie potrzeba dodawać, jeśli tak jak ja nie wsypałam to dodałam odrobinę, tak ok. 40 g mąki.
  • Odstawiłam ciasto na 10 minut aby gluten zaczął się wydzielać.
  • Po tym czasie na II biegu robota wyrabiałam ciasto ok. 5 - 6 minut.
  • Ciasto po wyrabianiu będzie elastyczne, będzie odchodzić od ścianek miski.
  • Jeśli jest zbyt mokre należy dodać mąki, jeśli zbyt suche, trochę mleka.
  • Teraz zaczęłam dodawać masło.
  • Ma być one zimne ale elastyczne bo jeśli będzie za ciepłe, ciasto będzie tłuste, jeśli za zimne ciężko będzie je wmiksować w ciasto.
  • I teraz kawałek po kawałku dodawałam masło i czekałam aż ciasto wchłonie kawałek.
  • Mikser pracuje cały czas na II biegu.
  • Po około 8 minutach ciasto jest gotowe do wyrastania.
  • Przełożyłam je do miski z pokrywą i odstawiłam do wyrastania na 2 godziny.
  • Co 30 minut ciasto składałam, nie wyciągając z miski, czyli rozciągałam i wciskałam ciasto do środka dookoła.
  • Czyli składanie miałam 4 razy.
  • Potem wstawiłam miskę z ciastem do lodówki na 3 godziny, minimum jednak ok. 2 godzin.
  • Ciasto powinno dobrze się wystudzić.
  • Można tak sobie rozplanować robotę aby ciasto wstawić na noc do lodówki a rano kończyć wypiek, będzie ok.
Przygotowanie kremu:
  • Cukier wymieszałam z roztopionym masłem, dodałam cynamon, mąkę i sól i wymieszałam dokładnie, nakryłam folią bo cukier szybko wysycha.
Przygotowanie bułek:
  • Schłodzone ciasto wyjęłam na blat podsypany delikatnie mąką.
  • Nie zagniatałam aby go nie ocieplać, starajcie się jak najmniej ocieplić ciasto.
  • Rozwałkowałam go, podsypując wałek mąką na blat wielkości 28 x 52 cm.
  • Na cieście równo rozprowadziłam krem cukrowy.
  • Zwinęłam ciasto w rulon, dość ściśle zaczynając od brzegu dłuższego.
  • Końce ciasto dokleiłam do rolki tak, aby cukier nie wyleciał.
  • Nożem maczanym w mące pokroiłam rulon na ok. 2 cm paski.
  • Układałam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając niewielkie odstępy.
  • Wyszło mi 14 bułek.
  • Nakryłam je ściereczką i odstawiłam do wyrastania w temp. 25 C na około 2 godziny.
  • Wyrośnięte bułki piekłam w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 25 - 30 minut, aż pięknie się zrumieniły. 
  • Pozostawiłam do wystudzenia.
Przygotowanie serowej glazury:
  • Gdy bułki stygły ja zrobiłam glazurę.
  • Wszystkie składniki włożyłam do misy malaksera i zmiksowałam na gładki lukier.
  • Odstawiłam na 30 minut aby lekko się ściągnął.
  • Gdy bułki ostygły posmarowałam je serową glazurą.
Smacznego.
Przepis od Maurizio.
Bułki cynamonowe na blogach:
Konwalie w kuchni
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Moja Akademia Smaku
Moje małe czarowanie
Rodzinnie roślinnie
"Podróże małe i duże"
Kirkut w Lesku woj. podkarpackie
Dziś Dzień Zadusznych, wspominamy naszych bliskich, którzy odeszli 😪

14 komentarze

  1. MNiammm...Pełne cynamonowej dobroci.
    Super, że byłaś z nami w ten listopadowy czas.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetyczne cynamonowe wnętrze!
    Pycha!
    Dziękuję za ten wspólny czas. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ślicznie zwinięte i wypieczone!

    OdpowiedzUsuń
  4. Twoje bułeczki wyglądają smakowicie zwłaszcza ich wnętrza. Z całą pewnością były pachnącą radością w tych jesiennych dniach. Do kolejnego wspólnego wypiekania.

    OdpowiedzUsuń
  5. Super przepis, wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jesienne smaki i zapachy. Do następnej Piekarni.

    OdpowiedzUsuń
  7. Z serową glazurą muszą smakować wyśmienicie

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger