sobota, 24 sierpnia 2013

Sałatka z papryki i selera na zimę

Wiecie co? za szybko lato mija a my mamy za mało czasu aby się nim cieszyć.
Zamknijmy w słoiku choć część letnich wspomnień i delektujmy się nimi zimą.
Dziś zapraszam na przepyszną sałatkę z selera i papryki.



Składniki:
  • 1 duża papryka czerwona
  • 1 duża papryka żółta
  • 1 duża papryka pomarańczowa
  • 1 duża papryka biała
  • 2 bulwy selera
  • 2 duże cebule
Na zalewę:
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 szklanki octu
  • 2 szklanki wody
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka ziaren gorczycy
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżka soli

Przygotowanie sałatki:
  • Wszystkie składniki na zalewę oprócz octu wlałam do garnka i zagotowałam.
  • Gotowałam jeszcze 10 minut a następnie wlałam ocet, ponownie zagotowałam a potem przestudziłam.
  • Papryki obrałam z gniazd nasiennych i pokroiłam w paski.
  • Selera obrałam i starłam na tarce o grubych oczkach.
  • Cebulę po obraniu pokroiłam w piórka.
  • Wszystkie warzywa układałam warstwami w słoikach.
  • Następnie zalałam zalewą i zakręciłam.
  • W dużym garnku umieściłam ściereczkę, wstawiłam słoiki, zalałam zimną wodą i doprowadziłam do wrzenia a następnie pasteryzowałam 15 minut.
  • Słoiki zostawiałam w wodzie aby wystygły.
  • Sałatka dobra do wszystkiego, obiadów, do kanapek, również do wyjadania ze słoika.
Smacznego.
Pomysł z 9 numeru Przyślij Przepis

6 komentarze

  1. Proszę napisać ile wody do zalewy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepraszam i dziękuje za uwagę.
      2 szklanki wody należy dodac do marynaty, juz poprawiam.

      Usuń
  2. Bardzo fajny przepis:)))bardzo lubię paprykę i seler:)))na pewno wykorzystam:))Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawa jestem tego połączenia smaków, nigdy nie próbowała. Fajny przepis, właśnie planuję kolejne przetwory, na tapecie jest papryka, więc może zrobię kilka słoiczków właśnie takiej sałatki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam przepis fajny niepokoi mnie tylko marynata nie za kwaśna 1:1 woda z octem to tak jak do grzybków ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Salatkę robiłam pierwszy raz i muszę przyznać że jest rewelacyjna.
      Dla nas nie za kwaśna ale jeśli to dla Ciebie za duzo to zmniejsz ilość octu, będzie łagodniejsza.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger