wtorek, 3 listopada 2020

Placuszki dyniowe z dżemem brzoskwiniowym

Delikatne, małe placuszki na bazie pure z dyni to znakomity pomysł na śniadanie czy deser.
Placuszki są puszyste, delikatne i smakują obłędnie.
Myślę że jeśli zapakujecie je do pracy czy szkoły swoim pociechom to buzia się uśmiechnie po otwarciu pudełka z posiłkiem.
Polecam gorąco.
Dyniowy deser.


Składniki:

  • 2 jaja
  • 250 g pure z dyni
  • 1 łyżeczka sody
  • 110 g mąki orkiszowej jasnej T 630
  • olej do smażenia
  • dżem brzoskwiniowy do podania


Przygotowanie placuszków:

  • Do miski włożyłam dyniowe pure, dodałam jaja i dokładnie wymieszałam.
  • Teraz dodałam mąkę i sodę i jeszcze raz wymieszałam, aby nie było grudek.
  • Na rozgrzany olej nakładałam małe porcje masy i smażyłam z obu stron na złoty kolor.
  • Potem usmażone placuszki osączałam na ręczniku papierowym.
  • Podałam z naszym ulubionym dżemem brzoskwiniowym.

Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Zabytkowe Młyny nad Grabią woj. łódzkie

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger