sobota, 17 października 2020

Ziemniaki "Savoy"

Przepis na takie ziemniaki zaczerpnęłam z książki W.A.Bołotnikowa i L.M.Wapielnik "500 potraw z ziemniaków" z 1984 roku.
Nie znalazłam nigdzie dlaczego te ziemniaki tak nazwano, jest tylko wzmianka że jest to przepis kuchni francuskiej.
Takie ziemniaki idealne nadają się jako dodatek do mięs czy innych warzyw, są kremowe i pyszne.
Polecam gorąco.
Ziemniaki po francusku.


Składniki:

  • 5 średnich ziemniaków
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jaja
  • 2 - 3 łyżki startego sera żółtego
  • sól morska
  • pieprz  czarny
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej


Przygotowanie dania:

  • Mleko wlałam do naczynia, dodałam sól, pieprz, jaja, ubiłam aż masa się lekko spieniła.
  • Teraz dodałam starty żółty ser - najlepiej Gruyère - dodałam gałkę muszkatołowa i dokładnie wymieszałam.
  • Ziemniaki obrałam i pokroiłam w cieniutkie plastry - ja przy użyciu mandoliny - można także pokroić nożem.
  • Ułożyłam plastry ziemniaków w foremce i zalałam mlekiem z jajami i serem.
  • Zapiekałam ziemniaki w piekarniku nagrzanym do 190 C przez 30 - 40 minut aż się zrumieniły.
  • Podałam z pieczonych schabem.

Smacznego.
Przepis kuchni francuskiej.
"Podróże małe i duże"
Dworek Szomańskich w Kutnie woj. łódzkie

0 komentarze

Publikowanie komentarza

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger