piątek, 16 października 2020

Groszkowe placki jaglane z bazyliowym majonezem

Będzie pysznie i zdrowo, jeśli tylko zrobicie sobie te placki.
Bazyliowy majonez to chwila, do tego kiełki i śniadanie, obiad gotowe.
Polecam do pracy czy szkoły, może na uczelnię, będą znakomitym posiłkiem.
Placki na mące z groszku.


Składniki:

  • 3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 8 pełnych łyżek mąki z zielonego groszku
  • szczypta soli
  • 2 jaja

Majonez:

  • garść listków bazylii
  • 2 małe ząbki czosnku
  • szczypta soli
  • 3 - 4 łyżki majonezu
  • garść kiełków ulubionych


Przygotowanie placków:

  • Ugotowaną kaszę włożyłam do misy blendera, dodałam mąkę z zielonego groszku, szczyptę soli i jaja, zmiksowałam na jednolite ciasto.
  • Smażyłam placki na suchej patelni z obu stron na złoty kolor.
  • Jeśli nie macie patelni nieprzywierającej spryskajcie ją lekko olejem.

Przygotowanie majonezu:

  • Czosnek utarłam ze szczyptą soli w moździerzu, dodałam listki bazylii i ucierałam aż zrobiło się pesto.
  • Dodałam majonez - ja wegański z aquafaby - i dokładnie wymieszałam.
  • Podałam majonez do placków, razem z kiełkami.

Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Jezioro Ohrydzkie w Macedonii Północnej

2 komentarze

  1. Jak dla mnie - mistrzostwo świata <3! Twoje placuszki z majonezem wyglądają mega apetycznie ;-)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger