niedziela, 18 października 2020

Ciasto czekoladowe z burakami

Lubicie czekoladę? jeśli tak to ciasto które dziś prezentuje to pyszny czekoladowy deser.
A, całkiem bym zapomniała, zdrowy w dodatku.
Buraki nadają ciastu wilgotności i pełnego koloru.
Ciasto jest mega czekoladowe, mega wilgotne i znika naprawdę szybko, polecam.
Buraczane ciasto.



Składniki: forma 26 x 16 cm

  • 2 średnie buraki
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 5 jaj
  • 1/2 szklanki ksylitolu ew. cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej T 650
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 3/4 szklanki oleju

Polewa:

  • 100 g czekolady deserowej
  • 100 ml mleka

Dodatkowo:

  • orzechy arachidowe solone
  • groszek zbożowy kolorowy
  • liofilizowane poziomki


Przygotowanie ciasta:

  • Buraczki wyszorowałam i starłam na tarce o drobnych oczkach.
  • Mąkę przesiałam z proszkiem do pieczenia i sodą.
  • Czekoladę rozpuściłam w kąpieli wodnej, przestudziłam.
  • Jaja zmiksowałam z ksylitolem na puszystą masę, dodałam cukier waniliowy.
  • Dodawałam teraz na zmianę trochę mąki z dodatkami i trochę buraczków i olej aż do wyczerpania składników.
  • Na koniec dodałam czekoladę i dokładnie wymieszałam.
  • Formę wyłożyłam papierem do pieczenia i wylałam masę buraczaną.
  • Piekłam ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 60 minut lub do suchego patyczka.
  • Czekoladę rozpuściłam z mlekiem i polałam wystudzone ciasto.
  • Posypałam orzeszkami, kuleczkami zbożowymi i liofilizowanymi poziomkami.


Smacznego.
Przepis z ulotki Biedronki.
"Podróże małe i duże"
Faceliowe, miododajne pola

4 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger