sobota, 24 listopada 2018

Schab pieczony w mleku

Schab gotowany w mleku, soczysty i aromatyczny znajdziecie pod linkiem a dziś schab który wypieka się w mleku, inny, równie pyszny.
Tak przyrządzone mięso jest soczyste, aromatyczne i idealne do chleba, jak i jako danie obiadowe.
Poza leżakowaniem w lodówce przez całą noc, trzeba go jeszcze piec przez 1,5 godziny ale warto bo jest naprawdę przepyszny.
Schab wypiekany w mleku.


Składniki:

  • 1000 g schabu bez kości
  • 2 łyżki majeranku
  • sól morska
  • pieprz świeżo mielony
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 4 duże ząbki czosnku
  • 2 - 3 łyżki oleju
  • 1000 ml mleka

Przygotowanie mięsa:

  • Do miseczki przecisnęłam czosnek, dodałam paprykę, sól, pieprz, olej, majeranek, wymieszałam.
  • Mięso umyłam, osuszyłam i natarłam mieszanką przypraw.
  • Zawinęłam mięso w folię spożywczą i wstawiłam do lodówki na całą noc.
  • Rano wyjęłam mięso z lodówki, włożyłam do naczynia do zapiekania,


  • zalałam mlekiem.


  • Naczynie z mięsem bez przykrycia włożyłam do piekarnika nagrzanego do 200 C z opcja grzania góra/dół na 1,5 godziny.
  • Co 30 minut polewałam mięso mlekiem.
  • Po upieczeniu zostawiłam schab w wyłączonym piekarniku przez 30 minut, potem pokroiłam do obiadu.

Smacznego.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Kąty Rybackie

2 komentarze

  1. Ja mam wieczny problem z wysychającym schabem podczas pieczenia! Mimo żonglerki przepisami, każdy zawsze wychodzi za suchy. Muszę wypróbować Twój sposób, może w końcu trafię na patent idealny ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wydaje mi się że tak, będzie Ci smakował, jeśli nie przepieczesz. Pozdrawiam Asiu.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger