poniedziałek, 17 lutego 2020

Sałatka szopska

Sałatka szopska - bułg. шопска салата - szopska sałata - charakterystyczny dla kuchni bułgarskiej rodzaj sałatki, przyrządzanej z pokrojonych ogórków, pomidorów, papryki, cebuli z dodatkiem słonego sera - specjalny bułgarski ser szopski - solankowy ser owczy.
Popularna jest także w niektórych regionach Serbii, Macedonii Północnej i w Czarnogórze.
Nazwa sałatki, szopska, wywodzi się z tradycyjnej nazwy Szopi, którą określa się mieszkańców Sofii i sąsiednich regionów.
Często spożywana z rakiją.
U mnie na zdjęciach nie widać sera a to tylko dlatego że pokruszyłam go w ostatniej chwili i zapomniał się wcisnąć do zdjęcia.
On tam był i smakował wybornie.
Sałatka bałkańska.


Składniki: 4 porcje
  • 3 papryki czerwone
  • 1 papryczka chili
  • 2 duże pomidory
  • ogórek wężowy
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka octu winnego
  • 150 g sera solankowego solan albo feta
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • sól morska
  • pieprz świeżo mielony

Przygotowanie sałatki:
  • Paprykę upiekłam w piekarniku, ostudziłam, obrałam ze skórki, pokroiłam w dużą kostkę.
  • Papryczkę chili drobno posiekałam.
  • Ogórki i pomidory umyłam, osuszyłam.
  • Pomidory pokroiłam na cząstki a ogórka wraz ze skórką w dużą kostkę.
  • Cebulę pokroiłam w talarki.
  • Wszystkie warzywa umieściłam w misce, wymieszałam, posoliłam, oprószyłam pieprzem, skropiłam oliwą i octem, dodałam posiekaną natkę pietruszki, wymieszałam ponownie.
  • Na koniec posypałam pokruszonym serem solankowym - którego na zdjęciu nie widać.
Smacznego.
Przepis kuchni bałkańskiej.
"Podróże małe i duże"
Kościół św Marka Ewangelisty w Kątach Rybackich

4 komentarze

  1. Dokładnie Dorotko, brakuje jeszcze syrenie, czyli ser biały niby twarogowy, ale słony. Bułgarzy nie dają do tej sałatki papryczki czili czyli lutiwej, ale czasami posiekaną zieloną pietruszkę. W trochę innej wersji dodają jajko gotowane na twardo i czarne oliwki. Wszystko pisałam w książce "Kochaj mnie od morza do morza" Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ależ ja to wszystko napisałam w poście Ewa,no może oprócz chili. Na zdjęciach po prostu nie ma sera bo posypałam dopiero potem. Książkę czytałam i wiem co pisałaś ale to trochę tak jakbyś chciała napisać przepis na nasz bigos - ciężko - każdy region ma swoje dodatki. Tu jest podobnie, pozdrawiam.

      Usuń
  2. Uwielbiam tę sałatkę. Banalnie prosta w przygotowaniu i pasuje do większości dań. :) Często ją robię.

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger