środa, 11 grudnia 2019

Szpinak po burmańsku

Burma  - tak nazywano oficjalnie Birmę w czasach kolonialnych.
Przepis pochodzi z książki "Potrawy z różnych stron świata".
Szpinak tak podany jest pachnący i soczysty, zachęcam do spróbowania.
Szpinak po birmańsku.


Składniki:

  • 500 g świeżego szpinaku
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki pasty sardelowej lub 2 fileciki anchois
  • szczypta ostrej papryki
  • szczypta szafranu

Przygotowanie szpinaku:

  • Szpinak umyłam i osuszyłam, pokroiłam w paski.
  • Posiekałam czosnek i cebulę.
  • Na patelni rozgrzałam olej, wrzuciłam cebulę i czosnek, smażyłam minutę.
  • Dodałam szpinak, smażyłam aż puścił soki.
  • Dodałam paprykę, posiekane anchois i szafran, smażyłam około 2 minut.
  • Podałam szpinak z jajem sadzonym i pure z ziemniaków.

Smacznego.
Przepis z książki "Potrawy z różnych stron świata".
"Podróże małe i duże"
Zamek w Tarnobrzegu - Dzikowie woj. podkarpackie

0 komentarze

Publikowanie komentarza

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger