czwartek, 12 września 2019

Tarta razowa z bakłażanem, pomidorami i mozzarellą

Ale ona pyszna była, zniknęła szybciutko i dlatego dzielę się przepisem.
Zakupiłam takie śliczne, fioletowe bakłażany w paski i taki oto właśnie pomysł do głowy mi wpadł.
Jeśli oczywiście takich nie kupicie, zwykłe ciemnofioletowe też będą wyśmienite.
Ja tutaj użyłam twardej mozzarelli w kostce, ale ta w kulce też będzie ok.
Zapraszam do pieczenia.
Tarta z bakłażanem i pomidorami.


Składniki: forma do tarty prostokątna 21 x 31 cm
Ciasto:
  • 1 szklanka mąki pszennej graham T 1850
  • 1 szklanka mąki orkiszowej jasnej T 630
  • 1 jajo
  • 125 g jogurtu greckiego
  • 1 łyżka oleju
Nadzienie tarty:
  • 150 g mozzarelli w kostce
  • 2 duże pomidory
  • 1 fioletowy bakłażan w paski ok. 220 g
  • 250 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • 2 łyżki ciemnego sos sojowego
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
Przygotowanie ciasta:
  • Do miski wsypałam mąkę, dodałam jogurt, jajo, olej i zagniotłam ciasto.
  • Ciastem wyłożyłam formę do tarty, nakłułam ciasto widelcem i piekłam z obciążeniem* w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 12 minut.
Przygotowanie tarty:
  • Pomidory, mozzarellę i bakłażana pokroiłam w cienkie plastry.
  • Mięso wymieszałam z sosem sojowym i oregano.
  • Na podpieczony spód wyłożyłam mięso, równo rozprowadziłam a na nim układałam na przemian plastry bakłażana, pomidorów i mozzarelli.

  • Piekłam tartę w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 30 - 40 minut.
  • Zajadamy od razu bo pachnie w całej kuchni.
  • *na cieście ułożyłam papier do pieczenia i wsypałam fasolę "Jaś", dzięki temu ciasto się nie wybrzusza, można użyć specjalnych kulek.

Smacznego.
Pomysł własny.
"Podróże małe i duże"
Łódzka Manufaktura nocą

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger