czwartek, 12 września 2019

Spaghetti z boczkiem i panko

Panko to japońska panierka, która charakteryzuje się tym, że kawałki pieczywa użytego do jej wyrobu są dużo większe, niż w używanej na zachodzie tartej bułce.
Podsmażone panko na patelni daje wrażenie chrupiącej kruszonki i smakuje obłędnie, polecam gorąco.
Kruszonka z boczku i panko ze spaghetti.

Składniki:
  • 200 g makaronu spaghetti
  • 100 g boczku wędzonego
  • 1/2 szklanki panko
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 1 łyżka gęsiego smalcu
  • 1/2 szklanki startego parmezanu
  • sól morska do smaku
  • pieprz świeżo mielony

Przygotowanie dania:
  • Makaron ugotowałam al'dente, odcedziłam i trzymałam w cieple.
  • Boczek pokroiłam w paseczki.
  • Na patelni rozpuściłam smalec, podsmażyłam boczek, dodałam posiekane igiełki rozmarynu a na koniec wsypałam panko i smażyłam aż było chrupiące i rumiane. 
  • Na patelnie włożyłam makaron i wymieszałam z boczkiem, doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
  • Na talerzu posypałam parmezanem i gotowe.
Smacznego.
Pomysł Przemek.
"Podróże małe i duże"
Skansen w Kwiatkówku woj. łódzkie

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger