wtorek, 16 lipca 2019

Kopytka z bobu z boczkiem i cebulką

Pomysł na takie kopytka podrzuciła mi Aga ze Słodko - Słone.
Wcześniej nigdy nie robiłam takich kopytek a szkoda bo to nie dość że pyszne to bardzo zdrowe danie.
Jeszcze bób na krzakach i straganach jest a obiad będzie pyszny.
Kopytka z bobu.



Składniki:

  • 330 g ugotowanego i obranego bobu
  • ok. 3/4 szklanki mąki orkiszowej jasnej T 630 - ok. 100 g
  • 1 jajo
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu cytrynowego
  • szczypta czosnku w proszku

Dodatkowo: 

  • 100 g boczku wędzonego
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła klarowanego


Przygotowanie kopytek:

  • Bób ugotowałam w osolonej wodzie ze szczyptą cukru, odcedziłam obrałam.
  • Z łupinek zrobiłam kotlety a resztę zmiksowałam na gładkie pure.
  • Do wystudzonej masy z bobu dodałam jajo, sól, czosnek, pieprz i dosypywałam po trochu mąki.
  • Ciasto ma być luźne, delikatne, trochę lepiące się do rąk.
  • Podzieliłam ciasto na kawałki i z każdego uformowałam wałek lekko podsypując mąką.
  • Pocięłam wałki na kopytka po skosie.
  • Gotowałam kluski w osolonej wodzie od momentu wypłynięcia ok. 1 minuty.
  • Boczek pokroiłam w paseczki i wytopiłam na suchej patelni.
  • Cebulę pokroiłam w kostkę i wrzuciłam na patelnię, dodałam masło i chwilę smażyłam aż cebulka się podsmażyła.
  • Polałam kopytka boczkiem.


Smacznego.
Pomysł: Agnieszka
"Podróże małe i duże"
Hotel Polonia Palase w Łodzi ul. Narutowicza 38

2 komentarze

  1. Super przepis, nie jem mięsa, ale to mogę pominąć. Uwielbiam bób i jeszcze takich kopytek nie jadłam, wyglądają świetnie. :) Miłego dnia. <3

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger