wtorek, 16 lipca 2019

Plantanowe placuszki z kefirem i syropem daktylowym

Potrzebne będą plantany w III stopniu dojrzewania czyli prawie czarne.
Placuszki są puchate i bardzo smaczne.
Podane z syropem klonowym smakują wybornie, polecam gorąco.
Placuszki z plantanem i kefirem.


Składniki:

  • 2 bardzo dojrzałe plantany
  • 1 szklanka kefiru
  • 1 szklanka mąki pszennej T 650
  • 1 łyżeczka sody
  • olej do smażenia
  • syrop daktylowy do podania


Przygotowanie placuszków:

  • Plantany obrałam i widelcem rozgniotłam.
  • Dodałam do plantanów kefir, wymieszałam dokładnie.
  • Teraz dodałam mąkę i sodę, wymieszałam ponownie.
  • Na patelni rozgrzałam tłuszcz i łyżką nakładałam porcję ciasta na patelnię tworząc małe placuszki.
  • Smażyłam na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor.
  • Osączałam placki na ręczniku papierowym.
  • Podałam z syropem klonowym.

Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Kościół w Ociesękach - woj. świętokrzyskie

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger