niedziela, 12 maja 2019

Bułki pszenne pieczone metodą solno - drożdżową

W tym tygodniu w ramach Wypiekanie na śniadanie Monika wybrała bułki pieczone metodą solno - drożdżową.
Przepis na bułki pochodzi z grupy na FB Piekarnicza Brać.
Piecze się je łatwo a smakują wybornie, polecam każdemu aby takie buły upiekł na śniadanie.
Do szkoły, pracy czy na uczelnię będą znakomitym śniadaniem.
Pieczemy pyszne buły?
Bułki drożdżowe na śniadanie.




Składniki: 12 bułek
Roztwór solno - drożdżowy:
  • 100 g wody
  • 10 g soli
  • 10 g świeżych drożdży
Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej typ 650
  • 200 g wody
  • 15 g miodu płynnego
  • 10 g masła
  • roztwór solno - drożdżowy


Przygotowanie rozczynu solno - drożdżowego:
  • Dzień przed wypiekiem wieczorem wymieszałam drożdże z wodą w słoiku z zamknięciem.
  • Potem dodałam drożdże, ponownie potrząsając słoikiem wmieszałam je w roztwór solny.
  • Zamknięty słoik wstawiłam na noc do lodówki.
Przygotowanie bułek:
  • Do misy robota wsypałam mąkę, dodałam cały roztwór solno - drożdżowy, miód, roztopione i przestudzone masło i wodę, mieszałam do połączenia składników a potem wyrabiałam jeszcze 5 minut na średnich obrotach.
  • Można oczywiście wyrabiać ciasto ręcznie.
  • Po wyrobieniu ciasto powinno być gładkie i elastyczne.
  • Jeśli się lepi do rąk, wystarczy podsypać mąki.
  • Z ciasta zrobiłam kulę, włożyłam ja do naoliwionej miski, przykryłam folią spożywczą i odstawiłam do wyrośnięcia na 90 minut.
  • Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  • Po wyrośnięciu wyjęłam ciasto na blat, chwilę wyrabiałam, po czym podzieliłam je na 12 części - każda ok. 70 g.
  • Zrobiłam z każdej części bułeczkę, ułożyłam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Bułeczki nacięłam na krzyż żyletką, posypałam mąką, przykryłam ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia na 30 minut.
  • Piekarnik nagrzałam do 250 C z opcją grzania góra/dół a na dnie piekarnika wstawiłam naczynie z wodą.
  • Bułki piekłam 12 - 15 minut, aż się zrumienią.
  • Studziłam bułeczki na kratce.

Smacznego.
Przepis z Piekarniczej Braci na FB
Bułki wypiekały: 
"Podróże małe i duże"
Pałac w Gostkowie Starym woj. łódzkie

2 komentarze

  1. Bardzo żałuję, że nie dałam rady ich upiec, ale na pewno to zrobię już poza akcją. W ten weekend był też chleb z naszej wirtualnej piekarni i nie dałabym rady obu pozycji zrobić...a szkoda, bo bułeczki wyglądają bosko.

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger