poniedziałek, 13 maja 2019

Chleb pszenny na zakwasie z melasą i otrębami

Dziś szybki i pyszny bochen mam do pokazania.
Chleb jest prosty w wykonaniu, potrzebuje jednak trochę czasu na wyrośnięcie.
Jeśli macie mocny zakwas to kwestia 3 - 5 godzin.
Zaczynamy zatem wypiekanie, zapraszam.
Prosty chleb z melasą, na zakwasie.


Składniki:foremka 31 x 14 cm

  • 1000 g mąki pszennej T 650
  • 1/2 szklanki zakwasu żytniego
  • 1 łyżeczka drożdży suchych
  • 20 g soli
  • 1 szklanka otrębów pszennych
  • 3 łyżki melasy z granatów
  • 800 g wody źródlanej, filtrowanej lub niegazowanej mineralnej


Przygotowanie chleba:

  • Do miski włożyłam zakwas, dodałam wodę i wymieszałam.
  • Teraz dodałam drożdże i sól i ponownie wymieszałam.
  • Do miski wpadły teraz mąka, otręby i melasa, wymieszałam wszystko na gładkie ciasto.
  • Formę wysmarowałam masłem i wysypałam mąką, przełożyłam do niej ciasto, wyrównałam i odstawiłam do wyrośnięcia.
  • Chleb wyrośnie do wysokości foremki i czasami jest to 3 godziny a czasami 5, zależy od temperatury pomieszczenia.
  • Chleb piekłam w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcja grzania góra/dół przez 50 - 60 minut.
  • Po upieczeniu wyjęłam z formy i studziłam na kratce.

Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Królowa się kłania - Róża

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger