wtorek, 16 kwietnia 2019

Ryż z dynią i bakaliami

Ryż w taki sposób podany jest pyszny i pożywny.
Dynia czekała od jesieni na swoją kolej i teraz doczekała się aby ją przekroić.
W sklepach widziałam dynię piżmową więc idealnie i ona się nada.
Do tego bakalie i śniadanie gotowe.
Śniadaniowy ryż z bakaliami i dynią.


Składniki:

  • 1 szklanka ryżu długoziarnistego
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki orzechów włoskich
  • 2 łyżki żurawiny
  • 2 łyżki rodzynków
  • 4 łyżki miodu
  • 200 g surowej dyni


Przygotowanie ryżu:

  • Obrałam ze skóry i pokroiłam w kostkę dynię.
  • Do garnka wlałam mleko, wsypałam ryż, dodałam kostki dyni i gotowałam do miękkości około 15 - 20 minut, aż ryż lekko się rozkleił.
  • Po zdjęciu z ognia ryż wymieszałam z miodem, żurawiną i rodzynkami.
  • Wyłożyłam do miseczki i posypałam orzechami.

Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Kościół w Kątach Rybackich

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger