poniedziałek, 15 kwietnia 2019

Wiosenny konkurs z nagrodami z Emalia Polska Pleszew i zupa krem z pieczarek

Czy wiosną nie fajnie zjeść coś lżejszego? czy nie fajnie zjeść coś smacznego? i w dodatku w pięknych naczyniach?

Moja propozycja na dziś to zupa krem z pieczarek ze szczawikiem i czarnym sezamem.
Zupę ugotowałam w garnkach emaliowanych Pyza Autumn z  Emalia Pleszew.
Wspólnie z marką Emalia Polska Pleszew przygotowałam konkurs w którym nagrodą jest zestaw naczyń emaliowanych Emalia Polska Pleszew z kolekcji Village.
Do konkursu zapraszam wszystkich czytelników bloga którzy ukończyli 18 lat i mieszkają na terenie Polski, są otwarci na nowe doznania w kuchni i kochają piękne przedmioty.
Zadanie konkursowe:
"Wiosenne potrawy na moim stole"- podaj przepis na danie.
Konkurs trwa od dziś tj. 15 kwietnia do 29 kwietnia.
1 maja ogłoszę zwycięzcę a wówczas czekam 10 dni na podanie adresu i danych zwycięzcy, prześlę je do sponsora.
Biorąc udział w konkursie zgadzasz się na udostępnianie swoich danych i zdjęć w mediach społecznościowych.
Odpowiedzi na pytanie konkursowe w postaci przepisów wklejać należy pod tym postem w komentarzach, lub w przypiętym poście na FB lub przesłać na maila: dolores1264@o2.pl.
Jeden uczestnik może dodać 3 przepisy.
Przepisy mogą być poparte zdjęciami, będzie mi bardzo miło, przysyłajcie je na FB, na Messengera lub na maila.
Pokażcie mi co jadacie wiosną gdy pełno nowalijek na straganach? czy są to sałatki?, zupy ?, dania warzywne? czy mięsne?, pochwalcie się a w zamian piękny zestaw trafi do Ciebie, albo Ciebie.
Konkursowe wpisy należy podpisać imieniem i nazwiskiem.
Z podanych wpisów wybiorę jeden, który otrzyma nagrodę w postaci zestawu naczyń emaliowanych Emalia Polska Pleszew z kolekcji Village w skład którego wchodzą:


Teraz Wy zabierajcie się za pisanie przepisów w komentarzach a ja zapraszam na pyszny obiad.
Zupa krem z pieczarek.
Zupa jest aromatyczna, bardzo pożywna a zarazem lekka, taka wiosenna.
Zachęcam do skorzystania z przepisu.

Składniki:
  • 500 g pieczarek
  • 2 korzenie pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 15 cm kawałek pora
  • 3 nieduże ziemniaki
  • 1000 - 12000 ml bulionu warzywnego
  • 2 łodygi odcięte od brokuła
  • 150 ml śmietany kwaśnej 18 %
  • 2 łyżki oleju
  • sól morska do smaku
  • pieprz biały do smaku
  • listki szczawika do podania
  • czarny sezam do posypania

Przygotowanie zupy:
  • Warzywa umyłam, osuszyłam, obrałam.
  • Łodygi brokuła pokroiłam w kostkę, tak samo jak ziemniaki i pietruszkę.
  • Pieczarki oczyściłam i pokroiłam na ćwiartki.
  • Pora i czosnek pokroiłam w plasterki.
  • W garnku rozgrzałam olej i podsmażyłam na nim czosnek, pora, łodygi brokuła i ziemniaki.
  • Smażyłam 5 minut a potem zalałam wszystko bulionem,
  • Pieczarki podsmażyłam na patelni i dorzuciłam do garnka, gotowałam 15 minut, aż warzywa zmiękły.
  • Zdjęłam garnek z ognia i całość zmiksowałam na gładki krem, jeśli jest za gęsty wystarczy dolać wody.
  • Doprawiłam zupę do smaku solą i pierzem a na koniec wymieszałam z kwaśną śmietaną.
  • Podałam z posiekanym szczawikiem, posypane czarnym sezamem.
Smacznego.
Przepis autorski.
Zapraszam do wzięcia udziału w konkursie i czekam z niecierpliwością na Wasze pomysły.
Dorota - Moje Małe Czarowanie.

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger