Cały czas przygotowania to ugotowanie jaj i ryżu, pokrojenie dymki.
Polecam zatem na śniadanie czy do szkoły albo pracy, jest pyszna.
Czarna fasola z ryżem w sałatce.
Składniki:
- 1 szklanka ugotowanej fasoli czarnej
- 1/2 ryżu basmati w 3/4 szklanki wody
- 2 jaja na twardo
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym - 170 g
- 2 dymki ze szczypiorem
- 2 łyżki oliwy
- sól morska
- pieprz świeżo mielony
- 2 łyżki octu z różowych winogron
Przygotowanie sałatki:
- Do miski wrzuciłam fasolę.
- Ryż gotowałam al'dente, ostudziłam i włożyłam do fasoli.
- Posiekałam dymkę wraz ze szczypiorem.
- Jaj ugotowałam na twardo, ostudziłam i pokroiłam na cząstki.
- Osączyłam tuńczyka z zalewy, dodałam do sałatki.
- Wszystko posoliłam, oprószyłam pieprzem, polała oliwą i octem, wymieszałam.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Śnieżyczka przebiśnieg |
4 komentarze
Bardzo mi się spodobał przepis, zrobię na Święta:)
OdpowiedzUsuńO Kasiu, przyślij zdjęcie. Zapraszam na konkurs wiosenny.
UsuńRobię bardzo podobną sałatkę. Zamiast octu dodaję 1 łyżkę majonezu.
OdpowiedzUsuńSmakuje wybornie.
Serdecznie pozdrawiam:)
Też fajnie ale zdrowsza ze zdrowym octem, pozdrawiam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.