niedziela, 17 marca 2019

Bananowe rogaliki drożdżowe z jabłkiem

Wypiekanie na śniadanie - Monia w tym tygodniu zaproponowała te pyszne rogaliki.
Są leciutkie jak chmurka, puszyste i delikatne a to za sprawą pure z banana które jest w cieście.
U mnie rosły jak szalone.
Przepis pochodzi z bloga Candy Company.
Ja zrobiłam z połowy porcji i nie dodałam dodatkowo cukru bo banany mają go w sobie sporo i nie lukrowałam tylko posypałam orzechami.
Polecam gorąco bo naprawdę są super.
Rogaliki drożdżowe.



Składniki: 24 rogaliki
Ciasto:
  • 7 g drożdży instant lub 25 g świeżych - użyłam świeżych
  • 120 ml letniego mleka 
  • 500 g mąki - użyłam orkiszowej T 630
  • 50 g cukru kokosowego ok. 1/4 szklanki - nie dodawałam - do drożdży użyłam 1 łyżeczkę ksylitolu
  • 2 jajka
  • 170 g pure z banana  ok. 1,5 średniego banana
  • 100 g rozpuszczonego masła
Nadzienie:
  • 2 - 3 jabłka szara reneta lub inne ulubione
  • 2 łyżki masła 
  • 2 łyżki cukru kokosowego - dodałam 1 łyżkę ksylitolu
  • szczypta cynamonu
  • ok. 80 g orzechów włoskich - dodałam arachidowe
Dodatkowo:
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka wody

Przygotowanie rogalików:
Ciasto:
  • Drożdże roztarłam z łyżeczką ksylitolu, dodałam 2 łyżki mleka i łyżeczkę mąki, wymieszałam i odstawiłam na 15 minut aby drożdże zaczęły pracować.
  • Banany zmiksowałam na pure.
  • Do miski wsypałam mąkę, dodałam pure z bananów, mleko, jaja i wymieszałam przy użyciu mieszadła hakowego robota.
  • Dodałam potem wyrośnięte drożdże, wymieszałam a jak składniki się połączyły dodałam rozpuszczone i wyrośnięte drożdże.
  • Wyrobiłam ciasto.
  • Potem na 2 biegu robota wyrabiałam jeszcze przez 15 - 20 minut aż ciasto stanie się elastyczne i plastyczne.
  • Jeśli trzeba dodajcie trochę mąki.
  • Ciasto umieściłam w naoliwionej misce, nakryłam ściereczką i odstawiłam w temperaturze pokojowej na 1 - 1,5 godziny do wyrośnięcia.
Nadzienie:
  • Jabłka umyłam i wraz ze skórką pokroiłam w kosteczkę.
  • Na patelni rozgrzałam masło, wrzuciłam jabłka i dusiłam 10 minut pod przykryciem, potem odkryłam i pozwoliłam aby sok odparował i zgęstniał.
  • Dodałam ksylitol, cynamon, wymieszałam.
  • Orzechy podprażyłam na suchej patelni, posiekałam, połowę dodałam do jabłek a drugą zostawiłam do posypania rogali.
Rogaliki:
  • Wyrośnięte ciasto wyjęłam na blat, lekko zagniotłam, podzieliłam na dwie części i rozwałkowałam każdą na koło średnicy 30 cm.
  • Podzieliłam ciasto na 12 trójkątów.
  • Na każdym nałożyłam porcję jabłek i zwijałam od podstawy trójkąta do wierzchołka.
  • Układałam rogale na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zostawiając odległości bo rogale mocna urosną.
  • Przykryłam blachę ściereczką i pozostawiłam do wyrośnięcia na 15 minut.
  • Wyrośnięte posmarowałam żółtkiem wymieszanym z wodą i posypałam posiekanymi orzechami.
  • Piekłam w piekarniku nagrzanym do 175 C z opcją grzania góra/dół przez 20 - 25 minut.
  • Upieczone studziłam na kratce.

Smacznego.
Rogaliki u innych:
"Podróże małe i duże"
Kościół w Zadzimiu woj. łódzkie

6 komentarze

  1. Oj, smakowite te rogaliki, dzięki za wspólne wypiekanie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki kochana, mnie również było miło że dołączyłaś do nas.

      Usuń
  2. Rogaliki cudne, dziękuję za wspólne wypiekanie. Do następnego :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję Dorotko za wspólne pieczenie pysznych rogalików, piekłam już 2 razy.

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger