poniedziałek, 18 marca 2019

Bułki marchewkowe z dynią na zakwasie

Przepyszne bułki dziś mam do pokazania.
Przygotowywane są na soku marchewkowym świeżo wyciskanym.
Dzięki temu mają fajny kolor i smakują obłędnie.
Będą znakomitym śniadaniem w domu, szkole, pracy, polecam.
Bułki na soku z marchwi z dynią.


Składniki: 10 bułek

  • 500 g mąki pszennej T 650
  • 320 ml soku z marchwi
  • 1 szklanka pestek dyni + do posypania
  • 90 g zakwasu pszennego
  • 9 g soli
  • 1/2 łyżeczki suchych drożdży

Przygotowanie bułek:

  • Do miski włożyłam zakwas, dodałam drożdże i sól i wymieszałam.
  • Teraz dodałam mąkę i pestki dyni i dokładnie wymieszałam.
  • Można ciasto zrobić przy użyciu robota, miksera, malaksera lub ręcznie.
  • Ciasto wyrabiałam 5 minut a potem nakryłam ściereczką i pozostawiłam do wyrastania na około 4 godziny.
  • Potem jak ciasto wyrosło wyjęłam je na blat, delikatnie zagniotłam i podzieliłam na 10 części.
  • Uformowałam podłużne bułki, ułożyłam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, powciskałam w nie pestki dyni i odstawiłam przykryte ściereczką na kolejne 30 minut do wyrośnięcia.
  • Bułki przed pieczeniem spryskałam wodą.
  • Piekłam je w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 20 minut.
  • Upieczone bułki studziłam na kratce.

Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Ruiny zamku w Besiekierach - woj. łódzkie

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger