sobota, 19 stycznia 2019

Placki - frytki - racuszki z ziemniaków

Pomysł na te małe stworki dostałam od Bogdana, jego mama takie robiła a pomysł na tyle mi się spodobał że i Wam go pokazuję.
Te racuszki mogą być znakomitym dodatkiem do mięsa albo można je zajadać z keczupem czy majonezem jak ktoś lubi, są super.
Ziemniaczane racuszki.



Składniki:

  • 4 - 5 średnich ziemniaków
  • 1 jajo
  • 1 cebula
  • 3 łyżki mąki pszennej T 650
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • olej do głębokiego smażenia


Przygotowanie racuchów ziemniaczanych:

  • Obrałam ziemniaki i starłam je na tarce.
  • Połowę starłam na tarce jarzynowej a drugą połowę na papkę.
  • Dodałam do ziemniaków jajo, dodałam startą na tarce cebulę, sól i pierz i wymieszałam.
  • Tłuszcz rozgrzałam i na gorący łyżką wkładałam porcję ciasta i smażyłam aż się pięknie zrumieniły.
  • Potem osączałam je na ręczniku papierowym.
  • Podałam z keczupem.


Smacznego.
Przepis wg inspiracji Bogdana.
"Podróże małe i duże"
Dworek w Goślubiu

2 komentarze

  1. Fajne. Takie placki ziemniaczane z grubo tartymi ziemniakami.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie do końca bo smażysz je na głębokim oleju, smakują raczej jak frytki.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger