wtorek, 9 października 2018

Leniwe gorgonzole z bazyliowym pesto

Połączenie polskich klusek leniwych i włoskiego pesto to pomysł znakomity i pyszny.
Przepis na te małe cuda znalazłam u Mirabelki i bardzo mnie zauroczył a kluski smakowały wybornie.
Polecam przepis do wypróbowania, bo warto.
Kluski leniwe z gorgonzolą i pesto z bazylii.

Składniki:
Bazyliowe pesto:
  • 2 garści liści bazylii
  • 3 łyżki płatków migdałowych
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 3 łyżki wody
  • 2 łyżki oliwy
  • spora szczypta soli
Kluski leniwe:
  • 250 g półtłustego twarogu
  • 50 g sera gorgonzola
  • 1 jajko
  • ok. 1 szklanki mąki pszennej T 650
  • sól
Dodatkowo: 
  • mała garść orzechów włoskich

Przygotowanie klusek z pesto:
  • Najpierw zrobiłam pesto, umyłam, osuszyłam i oddzieliłam od gałązek listki bazylii, włożyłam do blendera.
  • Można też pesto robić w moździerzu, trwa to dłużej ale pesto jest smaczniejsze.
  • Włożyłam do blendera obrany czosnek, płatki migdałowe, wlałam wodę, olej i wsypałam sól, zmiksowałam na gładkie pesto.
  • Zmiksowałam zmielony twaróg z połową pesto, gorgonzolą, żółtkiem. 

  • Ubiłam na sztywno białko i delikatnie je połączyłam z masą serową.
  • Do masy wsypałam mąkę i zagniotłam ciasto, jeśli jest za rzadkie wystarczy dosypać mąki.
  • Z ciasta uformowałam wałeczki i kroiłam je jak tradycyjne kopytka.
  • Gotowałam kluski w osolonej wodzie przez 3 minuty od momentu wypłynięcia.
  • Orzechy uprażyłam na suchej patelni, przestudziłam.
  • Podałam gorgonzole z pesto bazyliowym i orzechami włoskimi.
Smacznego.
"Podróże małe i duże"
Rusałka - Ogród Tematyczny Mikrokosmos

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger