piątek, 5 października 2018

Jajecznica z siedzuniem sosnowym vel szmaciakiem

Szmaciak gałęzisty vel siedzuń sosnowy to bardzo smaczny grzyb.
Mnie osobiście smakuje najlepiej ze wszystkich grzybów zaraz po prawdziwkach.
Smakiem przypomina mi schabowego.
Jeśli znacie to zbierajcie, jeśli jednak nie znacie to zostawcie w lesie dla tych co znają, lub dla zwierząt.
Zobacz:
Siedzuń sosnowy vel szmaciak panierowany w jajku i w bułce.
Dziś zrobiłam jajecznice ze szmaciakiem, pyszną i aromatyczną, polecam, idealne śniadanie.
Jajecznica ze szmaciakiem.


Składniki:

  • 6 jaj
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
  • 1 duża cebula
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • 1 siedzuń sosnowy
  • 1/2 pęczka grubego szczypioru
  • chleb razowy do podania


Przygotowanie jajecznicy:

  • Szmaciaka umyłam po bieżącą wodą aby wypłukać piach i małe żyjątka.
  • Osuszyłam go ręcznikiem papierowym.
  • Podzieliłam na kawałki, można pokroić nożem.
  • Cebulę pokroiłam w ćwierćplasterki.
  • Roztrzepałam jaja a szczypior posiekałam.
  • Na patelni rozgrzałam masło i olej, podsmażyłam delikatnie cebulę a potem włożyłam siedzunia i smażyłam jakieś 5 minut.
  • Potem na patelnie wlałam posolone i roztrzepane jaja i usmażyłam jajecznicę.
  • Doprawiłam pieprzem do smaku i nałożyłam na kromki razowego chleba, grubo posypałam szczypiorem.

Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Pałac/Zamek Krzyżtopór w Ujeździe

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger