sobota, 6 października 2018

Orkiszowe placuszki z mango

FIT
Fajne, małe placuszki usmażyłam gdy znalazłam w lodówce bardzo dojrzałe mango.
Placki wyszły znakomicie, są puszyste i z ulubioną konfiturą smakują obłędnie.
Zachęcam do wypróbowania.
Placuszki z mango na mące orkiszowej.


Składniki:

  • 1 szklanka mleka
  • 1 bardzo dojrzałe mango
  • 1 jajo
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • galaretka z winogron do podania
  • olej ryżowy do smażenia


Przygotowanie placuszków:

  • Najpierw obrałam ze skórki mango, odkroiłam od pestki i zmiksowałam.
  • Do miski wlałam mleko, dodałam mango, jajo, wymieszałam.
  • Teraz dodałam mąkę, sodę i sól i zmiksowałam na dość gęste ciasto.
  • Smażyłam na rozgrzanym oleju ryżowym z obu stron na złoty kolor na średnim ogniu.
  • Podałam placuszki z galaretką z ciemnych winogron.

Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Pałac w Walewicach

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger