piątek, 5 października 2018

Siekane kotlety z kurczakiem i kabaczkiem

Szybkie i pyszne danie dziś mam na talerzu.
A czy Wam posmakuje tak jak nam? sami się o tym przekonajcie robiąc taki obiad.
Wilgotne kotlety jak placuszki małe i pyszne znikają szybko z talerzy i są pożywne i znakomite na obiad czy kolację.
Kotlety siekane z kurczaka i kabaczka.


Składniki:

  • 1 duży pojedynczy filet z kurczaka
  • 1 kabaczek ze skórą ok. 300 g 
  • 3 małe jaja
  • 8 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 1 papryczka chili
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1/2 pęczka szczypioru razem z dymką
  • 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
  • 2 - 3 łyżki sezamu
  • olej do smażenia
  • sól morska
  • pieprz
  • 1 łyżeczka imbiru


Przygotowanie kotletów:

  • Umyłam i osuszyłam kabaczka, starłam na tarce o grubych oczkach.
  • Jeśli ma dużo wody należy ją odcisnąć, mój nie miał specjalnie dużo.
  • Kurczaka umyłam, osuszyłam i posiekałam dość drobno, wymieszałam z kabaczkiem.
  • Teraz dodałam jaja, posikany koperek i dymkę wraz ze szczypiorem, sól, imbir i pieprz, posiekaną chili, sezam, sos sojowy i wymieszałam na jednolita masę.
  • Miskę z masą wstawiłam do lodówki na minimum 2 godziny, można zrobić dnia poprzedniego.
  • Potem na rozgrzanym oleju smażyłam kotlety nakładając porcję łyżką wprost na tłuszcz.
  • Smażyłam z obu stron na złoty kolor.
  • Podałam na sałacie z pomidorkami.

Smacznego.
Pomysł własny.
"Podróże małe i duże"
Zamek rycerski w Oporowie i parkiet w 3D z tamtego czasu

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger