wtorek, 4 września 2018

Pasztet z grzybów suszonych

Macie grzyby suszone? tegoroczne? zeszłoroczne? wszystkie się nadadzą na ten pyszny pasztet.
Jest delikatny, kremowy i wyśmienity do małosolnego ogórka, zróbcie sobie, polecam.
Pasztet z grzybów.


Składniki: 30 x 11 cm
  • 90 g suszonych prawdziwków, podgrzybków
  • 3 czerstwe bułki typu kajzerki
  • 170 ml gęstej, kwaśnej śmietany
  • 3 średnie cebule
  • 90 g masła
  • 2 łyżki mąki pszennej T 650
  • 5 jaj
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól morska do smaku
  • pieprz świeżo mielony

Przygotowanie pasztetu:
  • Grzyby, dzień wcześniej wieczorem namoczyłam w dużej ilości zimnej wody.
  • Rano ugotowałam je w tej samej wodzie, odcedziłam a wywar zachowałam.
  • Bułki namoczyłam właśnie w wywarze grzybowym, a potem odcisnęłam.
  • Ugotowane grzyby posiekałam a cebulkę obrałam i również posiekałam.
  • Na rozgrzanym maśle podsmażyłam cebulę, odciśniętą bułkę i grzyby, wystudziłam.
  • Do dużej miski włożyłam wystudzone grzyby z cebulką, dodałam żółtka, śmietanę, mąkę, koperek, natkę pietruszki, sól i pieprz do smaku, dokładnie wymieszałam.
  • Z białek ubiłam sztywną pianę i delikatnie wmieszałam w masę grzybową.
  • Keksówkę wyłożyłam papierem do pieczenia i przelałam do niej masę grzybową.
  • Formę z masą pasztetową wstawiłam do większej formy, do połowy napełnionej wodą.
  • Piekłam pasztet w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 90 minut, w kąpieli wodnej.
  • Po upieczeniu studziłam pasztet najpierw na blacie kuchennym a potem całą noc w lodówce.
Smacznego.
Pomysł własny.
"Podróże małe i duże"
Sarnów

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger