czwartek, 6 września 2018

Kurczak seczuański

Dziś pyszny obiad dla wielbicieli kurczaka i chińszczyzny.
Kurczak seczuański jest aromatyczny i smakowy, mięso jest soczyste i delikatne.
Polecam danie na wrześniowy obiad, będzie idealne.
Kurczak po azjatycku.



Składniki: porcja dla 4 osób
  • 4 duże udka z kurczaka
  • 1 - 2 łyżki suszonych płatków chili
  • 1 pomarańcza
  • 2 łyżeczki imbiru w proszku
  • 1 łyżka posiekanego czosnku
  • 2 posiekane cebule
  • 1 - 2 łyżki stołowe miodu
  • 1/4 filiżanki sosu sojowego jasnego
  • 2 - 3 łyżki oleju sezamowego
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • ryż do podania

Przygotowanie dania:
  • Pomarańczę wyszorowałam i starłam z niej skórkę a potem wycisnęłam sok.
  • Do 1/3 szklanki soku dodałam skórkę pomarańczową, posiekany czosnek, imbir, posiekaną cebulę, sos sojowy, olej sezamowy, miód i płatki chili, wymieszałam.
  • Uda z kurczaka umyłam, osuszyłam i podzieliłam na połowy.
  • Sosem na bazie pomarańczy zalałam udka i odstawiłam na minimum 40 minut.
  • Na patelni rozgrzałam olej i smażyłam udka z każdej strony na złoty kolor a potem wlałam resztę sosu i dusiłam pod przykryciem do momentu aż były miękkie.
  • Zagęściłam mąką wymieszaną w wodzie, zagotowałam aż sos zgęstniał.
  • Podałam udka z ryżem, polane sosem.

Smacznego.
Przepis kuchni chińskiej.
"Podróże małe i duże"
Gdzieś w Polsce - zieleń maja

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger