wtorek, 10 października 2017

Rukiew wodna

Rukiew wodna - Nasturtium officinale W. T. Aiton - gatunek rośliny należący do rodziny kapustowatych.

Rukiew wodna - wyróżnia ją bezapelacyjna wyrazistość oraz lekko pieprzowy smak przełamany subtelną nutą słodyczy.
Przepisy wykorzystujące rukiew wodną pozwalają wykorzystać jej soczyste i ostre liście jako komponent podkreślający smak kremowych zup, warzywnych past i różnorodnych sałatek.
Właściwości i działanie:
Rukiew wodna wygląda delikatnie i świeżo, ale działanie ma bardzo zdecydowane.
Liście rukwi wzmacniają i oczyszczają krew.
Rukiew poprawia trawienie.
Działa nawilżająco na płuca i gardło.
Skutecznie hamuje rozrost tkanki nowotworowej.
Wygładza i poprawia stan skóry.
Kobiety! rukiew spłyca również zmarszczki.
Idealna jest na surowo jak i w postaci zupy.
Te małe listki to prawdziwa bomba witaminowa, zawierają witaminy C, K, A, D, E, B1.
Właściwości rukwi wodnej sprawiają, że jest ona ziołem polecanym kobietom.
Korzystnie wpływa na krwiobieg, poprawiając jednocześnie nastrój oraz usuwając napięcia.
Polecam serdecznie chociażby w takiej sałatce.
Sałatka z rukwi wodnej i sera lazur turkusowy.
Źródło.

4 komentarze

  1. Super artykuł. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. cudowne właściwości, samo zdrowie, ale mało popularna w naszym raju, dlaczeog? nie wiem

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie dlatego że nikt jej nie sadzi a jak nie sadzi to i ludzie nie znają a szkoda bo jest pyszna i zdrowa.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger