wtorek, 10 października 2017

Jajka sadzone po staroplolsku

Tak podane jaja są niesamowite, warte wypróbowania.
Do przygotowania dania potrzebna jest wątróbka drobiowa, która jest przepyszna tak podana i wszystkich którzy nie przepadają za wątróbką zapewniam że tak podana jest rewelacyjna.
Zachęcam do spróbowania.
Jaja sadzone po staropolsku.


              Składniki: 2 duże porcje

  • 4 jaja
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 400 g wątróbki drobiowej
  • garść rodzynków
  • 2 bułki czerstwe
  • 2 gałązki oregano
  • mleko do moczenia bułki
  • sól morska do smaku
  • pieprz świeżo mielony
  • 50 g sera żółtego

Bułkę namoczyłam w mleku, odcisnęłam.
Wątróbkę obrałam z błon, umyłam, osuszyłam, usmażyłam na odrobinie masła.
Wątróbkę wraz z odciśniętą bułką przepuściłam przez maszynkę do mielenia mięsa.
Dodałam do wątróbki listki oregano i opłukane rodzynki, wymieszałam, posoliłam, oprószyłam pieprzem.
Naczynia do zapiekania wysmarowałam masłem i przełożyłam do nich masę wątróbkową.
W masie zrobiłam wgłębienia i wbiłam na każde naczynie 2 jaja, posypałam startym serem.

Piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół aż białka się ścięły a ser rozpuścił.
Podałam gorące.
Smacznego.
Przepis kuchni staropolskiej.
                                       "Podróże małe i duże"
Dzięcioł duży
Obserwowałam dzięcioły w czerwcu jak karmiły młode i był to widok niesamowity.
Małe piszczały na cały las a rodzice przynosiły im smakołyki z szybkością światła.
Fajne doznania.

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger